U trendu

Kim odao priznanje vojnim medicinarima za borbu sa kovid-19

PJONGJANG – Severnokorejski vođa Kim Džong Un organizovao je svečanost na kojoj je izrazio zahvalnost i pohvale vojnim medicinarima koji su predvodili borbu protiv koronavirusa u glavnom gradu Pjongjangu.

Hiljade medicinara Korejske narodne armije, koji su vanredno poslati na „front protiv epidemije“, vraćeno je na redovne dužnosti, nakon što je Kim prošle nedelje proglasio pobedu nad kovid-19 i ublažio epidemijske mere, prenosi Rojters, pozivajući se na izveštaj severnokorejskih medija.

Kim je u četvrtak organizovao svečanost u Domu kulture „25.april“ u Pjongjangu kako bi proslavio „herojske podvige“ zdravstvenih radnika na prvoj liniji borbe protiv kovida-a u najnaseljenijem gradu u zemlji.

„Napominjući da su vojni lekari uložili najveće napore da ublaže epidemijsku krizu u glavnom gradu, srdačno se zahvalio onima koji su pokazali neumorni duh i nepobedivu borbenu snagu naše vojske“, navodi novinska agencija KCNA.

Prema izveštaju, Kim je „posebno čestitao lekarima koji su napravili zapažene podvige u prestoničkoj protivepidemijskoj borbi“.

KCNA je ove nedelje izvestila da su se medicinari u nedelju vratili u svoje jedinice bez ceremonije ispraćaja, a Kim je izjavio da se zbog toga osećao „prazno i da mu je žao“ što nije učinio dovoljno da se oda javno priznanje njihovoj žrtvi, navodi se u izveštaju.

Severna Koreja nikada nije zvanično potvrdila koliko je ljudi zaraženo koronavirusom, očigledno zbog nedostataka sredstava za masovna testiranja, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.