U trendu

Kimu srce bije kao ludo, zapaljene severnokorejske zastave (foto)

Severnokorejski lider Kim Džong Un prvi put je prešao granicu i stigao u Južnu Koreju gde ga je dočekao tamošnji predsednik Mun Džae-in, koji ga je pohvalio zbog „veoma hrabre odluke“ da dođe na Jug na istorijski sastanak dve Koreje.

U pratnji lidera Severne Koreje, pored njegove mlađe sestre Kim Jo Džong, bio je još samo bivši šef obaveštajne službe te zemlje Kim Jong Čol, glavni Kimov kadar zadužen za odnose sa Južnom Korejom.

Kim je po prelasku granice u demilitarizovanoj zoni izjavio da mu srce „sve vreme udara kao ludo“, prenose svetske agencije.

Prethodno su se dvojica lidera rukovala i osmehnula jedan drugom, da bi zatim Kim gestom pokazao Munu da naprave par koraka i vrate se preko granične linije na teritoriju Severne Koreje, a onda su držeći se za ruke prešli natrag u Južnu Koreju.

„Osećam se kao da ispaljujem signal na startnoj liniji u trenutku pisanja nove istorije (dve Koreje) u odnosima Severa i Juga, mira i prosperiteta“, kazao je Kim Munu kada su seli za pregovarački sto.

Ovaj sto je napravljen tako da tačno 2.018 milimetara razdvaja dvojicu lidera tokom razgovora iza zatvorenih vrata.

Mun je odgovorio da ima visoka očekivanja da će oni uspeti da postignu dogovor koji će biti „veliki poklon celokupnom korejskom narodu i svakoj miroljubivoj osobi na svetu“.

AP navodi da je stotine južnokorejskih konzervativnih aktivista zapalilo dve papirne severnokorejske zastave sa slikom Kima, njegovog oca i dede, tokom mitinga koji je održan u blizini pograničnog sela Panmundžom gde se samit održava.

„Podnesi ostavku, Mun Džae-inu“, vikali su demonstranti.

Kim i Mun su okončali jutarnju sesiju istorijskog samita, a popodne je planirani novi sastanak.

Ovo je prvi samit dve strane posle više od 10 godina, a tek treći za 65 godina od kraja Korejskog rata.

Počasna garda Južne Koreje će ispratiti lidere na ceremoniju prijema u hotel u Panmundžomu gde će samit biti održan, rekao je novinarima šef kabineta južnokorejskog predsednika Im Džong Seok, prenosi Rojters.

„Fokus ovog samita biće više na denuklearizaciji i obezbeđivanju trajnog mira, nego na bilo čemu drugom. Mislim da Severna Koreja šalje svoje najvažnije vojne zvaničnike na samit, jer i oni veruju da su denuklearizacija i mir važni“, rekao je Im.

Kako je izvestila državna severnokorejska agencija KCNA, Kim Džong Un otputovao je iz Pjongjanga na sastanak sa Mun Džae-Inom, gde će „otvorenog srca“ razgovarati o pitanjima mira, prosperiteta i ponovnog ujedinjenja.

„Kim Džong Un će otvorenog srca razgovarati sa Mun Džae Inom o pitanjima vezanim za poboljšanje odnosa dve Koreje i postizanje mira, napretka i ponovnog ujedinjenja korejskog poluostrva“, prenela je KCNA.

Po završetku prve runde razgovora, kako je Im rekao, Kim i Mun će imati odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno severnokorejskom lideru biće serviran švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list.

Zatim će zajedno zasaditi drvo bora na liniji demarkacije koje treba da predstavlja simbol „mira i prosperiteta“.

Oni će zajedno zaliti drvo sa vodom donetom iz reke Taedgong sa severa i reke Han sa juga, a posle toga će prošetati pred početak sledeće runde pregovora.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Zatim će se uputiti na večeru gde će odgledati video snimak pod nazivom „Proleće jedinstva“ (Spring of one).

Svetski mediji podsećaju da do istorijskog susreta dolazi samo nekoliko dana pošto je Kim najavio da Severna Koreja suspenduje nuklearne probe kao i da zatvara bazu za testiranje nuklearnih raketa.

Međutim, analitičari su i dalje skeptični po pitanju da li je Kim zaista spreman da napusti teško stečeni nuklearni arsenal koji je Pjongjang razvijao decenijama tvrdeći da je neophodno sredstvo odvraćanja od američke invazije.

Južna Koreja, sa druge strane, nada se da će Kim direktno potvrditi da je spreman da doprinese potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Samit sa južnokorejskim predsednikom trebalo bi da bude uvertira za sastanak Kima i američkog predsednika Donalda Trampa krajem maja ili početkom juna što će, kako se ocenjuje, biti prvi susret aktuelnih lidera dve zemlje ikad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar