U trendu

Kina: Ambasador SAD pozvan na razgovor, viceadmiral da se vrat

PEKING – Ambasador SAD u Kini pozvan je na razgovor, a viceadmiral Šen Džinlong koji je boravio u SAD na simpozijumu je pozvan da se vrati u zemlju zbog novih američkih tarifa Kini, javlja kineska državna televizija Si-Si-Ti-Vi (C CTV).

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nije pružilo više detalja o tome zbog čega je ambasdor SAD u Kini Teri Branstad pozvan na razgovor.

Zvanični Peking takođe je odložio i trodnevni bilateralni vojni dijalog u kineskoj prestonici, koji je trebalo da počne u utorak.

Pored toga, kineske vlasti su upozorile da će biti još posledica ukoliko zvanični Vašington ne ukine sankcije.

Kineska vojska izrazila je snažnu ogorčenost zbog uvođenja američkih sankcija i pozvala SAD da odmah povuku tu odluku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kine.

Portparol kineske vojske Vu Kijan je rekao da ovaj potez SAD predstavlja „flagrantno kršenje osnovnih pravila međunarodnih odnosa“ i pravi „pokazatelj hegemonizma“ koji je teško narušio odnose Kine i SAD, kao i vojske dve zemlje.

„Zahtevamo da američka strana hitno ispravi svoju grešku i povuče takozvane sankcije. U protivnom, američka strana će morati da snosi posledice izazvane tim činom“, rekao je Vu.

On je naveo da je kineska vojska uputila protest američkoj strani, prenosi Sinhua.

Vašington je uveo kineskoj vojsci sankcije zbog nabavke ruskih borbenih aviona i raketa zemlja-vazduh.

Na meti sankcija našli su se kinesko odeljenje za razvoj opreme i njegov direktor Li Šangfu zbog „značajnih transakcija“ sa ruskim državnim izvoznikom oružja Rosoboroneksport.

Kineski zvaničnik je istakao da je vojna saradnja Kine i Rusija uobičajena saradnja dve suverene države u skladu sa međunarodnim pravom te da SAD nemaju pravo da se mešaju u takvu praksu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.