U trendu

Kina brani Pakistan od Trampovih napada

Kina je danas stala u odbranu Pakistana, nakon što je američki predsednik Donald Tramp upozorio da SAD više neće tolerisati da ova zemlja nudi „sigurno utočište“ za ekstremiste, rekavši da će Pakistan imati „mnogo toga da izgubi“ ako ne sarađuje sa Amerikancima.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čuenjing je, na pitanje da prokomentariše Trampov govor, rekla da je Pakistan na prvoj liniji u borbi protiv terorizma i da je podneo „velike žrtve“ i dao „značajan doprinos“ toj borbi, prenosi agencija Rojters.

„Verujemo da međunarodna zajednica u potpunosti treba da prizna pakistansku borbu protiv terorizma. Srećni smo što Pakistan i SAD ostvaruju antiterorističku saradnju na bazi uzajamnog poštovanja, i što zajedno rade na osiguranju bezbednosti i stabilnosti u regionu i u svetu“, izjavila je portparolka na konferenciji za novinare.

Kina i Pakistan se međusobno smatraju „prijateljima za sva vremena“, i imaju bliske diplomatske, ekonomske i bezbednosne odnose, navodi Rojters.

„Nadamo se da relevantne mere SAD mogu promovisati bezbednost, stabilnost i razvoj Avganistana i regiona“, dodala je Hua.

Američki predsednik je nešto ranije predstavio novu strategiju za Avganistan u kojoj je najavio slanje dodatnih američkih vojnika u tu zemlju i obećao „borbu do pobede“.

On je, takođe, izjavio da SAD plaćaju Pakistanu milijarde i milijarde dolara, a da ta zemlja „u isto vreme prima teroriste protiv kojih se mi borimo“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.