U trendu

Kina će godišnje pošumiti 36.000 kvadratnih km zemlje

PEKING – Kina će pošumiti 36.000 kvadratnih kilometara godišnje, što je teritorija veća od Belgije, počev od ove, pa do 2025. godine, u naporima da pomogne u borbi protiv klimatskih promena i radi bolje zaštite prirodnih staništa, rekao je danas visoki zvaničnik ministarstva šumarstva Li Čunlijang.

Posađivanje drveća je deo kineskog plana da smanji emisije štetnih gasova na nulu do 2060. godine, preneo je Rojters.

Potpredsednik kineske državne komisije za šumarstvo i zelenilo Li Čunlijang rekao je da će velikim „pozelenjivanjim“ biti obuhvaćeno 36.000 kvadratnih kilometara šume svake godine do 2025.

„Do 2035. godine, kvalitet i stabilnost nacionalnih šuma, zelenila, močvara i pustinjskih ekosistema, biće značajno poboljšan“, dodao je Li.

Kina planira da poveća teritoriju zemlje pod šumom na 24,1 odsto do 2025. godine, sa 23,04 odsto iz prošle godine, prema petogodišnjem planu za pošumljavanje i zelenilo objavljenom ove nedelje.

U planu se upozorava da je površina Kine koja je pokrivena šumom i zelenilom „neadekvatna“, posebno u regionima koji su pogođeni sušom, na severu i zapadu zemlje.

Li nije otkrio koji tip drveća će biti zasađen, ali se iz dokumenta vidi da će razne vrste drveća biti posađene, dodaje Rojters.

Kina će takođe proširiti program nacionalnih parkova, napraviće koridore za ublažavanje fragmentacije staništa i razbiće lanac ilegalne trgovine divljim životinjama, izjavio je Čen Đijaven, zvaničnik koji je bio zadužen za nacrt novog plana do 2025. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.