U trendu

Kina će uzvratiti na eventualne nove takse

Kina je danas saopštila da će biti primorana da preduzme uzvratne mere posle novih američkih pretnji taksama na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Kinesko ministarstvo trgovine je u saopštenju ocenilo pretnje kao „potpuno neprihvatljive“ i navelo da „iracionalno“ ponašanje SAD podriva „Kinu, svet i same SAD“.

„U cilju očuvanja fundamentalnih interesa države i naroda, kineska vlada će, kao i ranije, preduzeti neophodne uzvratne mere. Istovremeno, pozivamo medjunarodnu zajednicu da radi na očuvanju pravila slobodne trgovine i multilateralnog trgovinskog sistema i da se zajednički suprotstavi trgovinskom hegemonizmu“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Kinesko ministarstvo je saopštilo da je „šokirano“ akcijama Vašingtona, a Peking je takodje najavio dodatnu žalbu protiv SAD u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer je rekao da su SAD pripremile novu listu kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje koji bi od septembra mogli biti izloženi taksama.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike