U trendu

Kina i SAD saglasne da ublaže tretman medijskih radnika

PEKING – Kina i SAD su saglasne da uzajamno ublaže ograničenja za zaposlene u medijima u okviru blagog popuštanja tenzije na relaciji Peking-Vašington.

Zvanični kineski dnevnik Čajna Dejli objavio je danas da je sporazum postignut uoči virtuelnog samita kineskog lidera Si Đinpinga i predsednika SAD Džožefa Bajdena u ponedeljak, prenosi AP.

Prema odredbama sporazuma, SAD će izdavati jednogodišnje vize za više ulazaka kineskim medijskim radnicima i odmah će pokrenuti proces za rešavanje pitanja „trajanja statusa“.

Kina će uzvratiti tako što će američkim novinarima omogućiti istovetni tretman od trenutka kada SAD počnu da sprovode svoje obaveze, a obe strane će izdavati nove „medijske vize“ na osnovu relevantnih zakona i propisa.

U sinoćnjoj izjavi za Asošijeted pres, jedan zvaničnik stejt department je rekao da se Kina obavezala da će izdati vize za jednu grupu američkih novinara „pod uslovom da ispunjavaju uslove u okviru svih važećih zakona i propisa“.

Novi sporazum je rezultat teških pregovora o tretmanu medija u obe zemlje koji su trajali gotovo godinu dana, navodi se u članku Čajna Dejlija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.