U trendu

Kina objavljuje godišnji globalni klimatski izveštaj

Kineska meteorološka uprava objavila je godišnji izveštaj o trenutnom stanju globalne klime, objavio je danas Čajna sajens dejli (China Science Daily).

Izveštaj, kako prenosi Sinhua, pruža najnovije informacije o globalnom praćenju i proceni klime. Takođe, pokriva različite aspekte kao što su globalni osnovni klimatski pregled, praćenje atmosferske cirkulacije, praćenje okeana, praćenje snežnog pokrivača i morskog leda, velikih globalnih meteoroloških katastrofa i bitnijih vremenskih i klimatskih događaja.

U 2022. godini temperatura kopna u većem delu sveta bila je blizu normalne ili viša, navodi se u izveštaju. Dodaje se da su Evropa, Kina, SAD, Japan, Pakistan i Indija doživele rekordne vrućine, dok su u Francuskoj, Portugalu i Španiji zabeležene rekordne najviše temperature za mesec maj.

Područje pod snežnim pokrivačem na severnoj hemisferi i Evroaziji bilo je 2022. blizu višegodišnjeg, dok je Kina imala veću površinu pod snežnim pokrivačem, pokazuje izveštaj. I Arktik i Antarktik imali su manji obim morskog leda nego obično.

Izveštaj odražava najnovija dostignuća i napredak Kine u praćenju globalnih temperatura i padavina, sistema atmosferske cirkulacije, temperature mora, snežnog pokrivača i morskog leda, dodaje Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.