U trendu

Kina podržava nezavisnost Venecuele, protiv spoljnog mešanja

PEKING – Kineske vlasti saopštile su danas da se protive spoljnom mešanju u Venecueli i da podržavaju napore te zemlje da zaštiti svoju nezavisnost i stabilnost.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čunjing, pozvala je sve strane na smirenost i razumno pronalaženje mirnog rešenja, prenosi Rojters.

„Kina podržava napore venecuelanske vlade da zaštiti suverenitet, nezavisnost i stabilnost zemlje“, rekla je Hua na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Ona je naglasila da „spoljne sankcije ili mešanje obično situaciju dodatno iskomplikuju i nisu od pomoći u rešavanju istinskih problema“.

Venecuealanski opozicioni lider Huan Guaido proglasio se u sredu za privremenog predsednika, što je podržao Vašington i delovi Latinske Amerike, a zbog čega je Nikolas Maduro, koji se nalazi na čelu zemlje od 2013, raskinuo odnose sa SAD.

Kina je Venecueli tokom protekle decenije pozajmila više od 50 milijardi dolara kroz sporazume o razmeni nafte za kredite, obezbeđujući energetsko snabdevanje za ovu najbrže rastuću ekonomiju.

Međutim, finansiranje je posustalo kada je ekonomija te južnoameričke zemlje počela da naglo slabi 2015, pod pritiskom vrtgolavni rastućih cena nafte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.