U trendu

Kina podržava nezavisnu Palestinu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom

Kina je danas pozvala na osnivanje nezavisne države Palestine zasnovane na granicama iz 1967. godine, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, javila je agencija Sinhua.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da „Kina shvata zabrinutost islamskih zemalja o statusu Jerusalima“ i dodao da Peking „poziva na rešenje tog pitanja u skladu s relevantnim rezolucijama UN i medjunarodnim konsenzusom“.

Kina je takodje pozvala na obnovu pregovora Izraelaca i Palestinaca u skoroj budućnosti kako bi se obezbedila šansa za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Takav stav iznet je nedelju dana pošto je kineska delegacija otkazala posetu Izraelu posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, uprkos tome što u njegovom istočnom delu Palestinci planiraju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Kineska ambasada izdala je zvanično upozorenje za putovanja u Izrael koje važi do 10. januara 2018. godine. Kina je zabrinuta za bezbednosnu situaciju posle Trampovog saopštenja i očekuje posledice po svoje investicione programe u Izraelu.

Pojačan interes Kine za Izrael uglavnom je zasnovan na želji da razvije modernu ekonomiju, navode izraelski mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.