U trendu

Kina: Potez Tvitera da ugasi nalog ambasade u SAD zbunjujući

PEKING – Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing, rekla je danas da je gašenje Tviter naloga kineske ambasade u SAD „zbunjujući potez društvene mreže“.

„Postoje brojni izveštaji i informacija koje su vezane da je grad Šinđijang protiv Kine. Odgovornost naše ambasade u SAD je da razjasni istinu“, reka je Hua, preneo Rojters.

Ona se nada da se neće primenjivati dvostruki standardi po ovom pitanju.

„Nadamo se da mogu da razaznaju šta je tačno i istinito, a šta su dezinformacije“, dodala je Hua.

Kina je ponovo odbila optužbe za kršenje ljudskih prava u Šinđijangu, nakon što je na panelu Ujedinjenih nacija rečeno da se najmanje milion Ujgura i drugih muslimana drže u logorima.

Tviter je privremeno zaključao nalog kineske ambasade zbog komentara u kojem se brani kineska politika u Šinđijang regiji, zbog koje je društvena mreža reagovala i ocenila da se krše njena pravila koja se tiču „dehumanizacije“.

Nalog kineske ambasade (@ĆineseEmbinUS) je tvitovao ove nedelje da ujgurske žene više nisu „mašine za pravljenje dece“, citirajući studiju koju je preneo list blizak državi Čajna dejli, preneo je Rojters.

Tviter je uklonio komentar i napisao da tvit više nije dostupan, ali je nalog otključan.

Iako društvena mreža krije pravila koja se kose sa njihovom politikom, ukoliko procene da im nešto nije po propisima, zahtevaju od korisnika da obriše komentar.

Kineska ambasada u SAD nije tvitovala od 9. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.