U trendu

Kina priprema sakupljanje DNK podataka u muslimanskoj oblasti

Organizacija za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) saopštila je danas da se Kina, po svoj prilici, priprema za masovno sakupljanje DNK podataka stanovnika iz oblasti sa većinskim muslimanskim stanovništvom, bez potrebnog nadzora, transparentnosti ili zaštite privatnosti.

Hjuman rajts voč (HRV) je naveo da je policija u zapadnoj kineskoj provinciji Sindjang tražila opremu vrednu više od 11,5 miliona dolara da bi analizirala uzorke DNK.

Maja Vang, istaživač HRV-a rekla je da se ovim otvaraju vrata za masovno sakupljanje informacija o ljudima koji nisu povezani ni sa kakvim kriminalnim istragama.

Sindjang je poslednjih godina pogodjen talasom napada za koji se krive muslimanski separatisti iz etničke grupe Ujgura u toj oblasti.

U okviru šire bezbednosne akcije kineske vlasti su, prema nekim izveštajima, tražili od stanovnika Sindjanga da podnesu uzorke DNK, otiske prstiju i snimke glasa da bi dobili pasoše ili putovali u inostranstvo.

To sakupljanje podataka vrši se bez nadzora, transparentnosti ili zaštite privatnosti, naveo ja HRV.

U mnogim delovima zemlje policija primorava obične pojedince, koji nisu osudjeni niti osumnjičeni za neki kriminalni akt da daju krv i DNK uzorke. Uzorci se takodje sakupljaju od ranjivih grupa koje su već pod povećanim državnim nadzorom, uključujući migrantske radnike, disidente, i manjinske muslimanske Ujgure.

Pojedinci nemaju mnogo mogućnosti da odbiju sakupljanje takvih ličnih podataka, navodi ova organizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.