U trendu

Kina: Restorani se suočavaju s kaznama zbog stvaranja otpada

PEKING – Ugostitelji koji se bave pripremom hrane u Kini mogu se suočiti sa novčanom kaznom ako podstaknu ili obmane potrošače da naruče prekomerne količine hrane zbog koje se kasnije stvara otpad i ako odbiju da reše problem nakon upozorenja službe nadležne za tržišni nadzor.

Prema nacrtu zakona koji je podnet u utorak na zasedanju Stalnog odbora kineskog Nacionalnog narodnog kongresa kazne će se kretati od 1.000 do 10.000 juana (od oko 125 do 1.255 evra), prenosi danas Čajna dejli.

U nacrtu zakona navedeno je da ugostitelji treba da podsete potrošače da naruče hranu u skladu sa njihovim stvarnim potrebama, a jelovnik treba da sadrži više informacija uključujući i to za koliko osoba se preporučuje određeno jelo.

Ugostitelji takođe mogu tražiti od potrošača koji su naručili previše hrane da plate naknadu, međutim nije precizno naveden standard plaćanja.

Kako je saopšteno, cilj nacrta zakona sa 32 člana je promocija zdravog i ekološkog načina života i potrošnje, kao i formiranje društva koje štedi resurse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.