Kina s Rusijom o produbljavanju saradnje, a odnosi sa SAD napeti

Predsednik Kone Si Djinping stigao je danas u Rusiju na razgovore o proširenju saradnje, dok je došlo do nove napetostiu odnosima Kine i SAD.

Tokom dvodnevne posete Sija, Moskva i Peking će potpisati desetine sporazuma kojima će produbiti saradnju, a spoljnopolitički savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov opisao je rusko-kineske odnose kao „najbolje u istoriji“.

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostiće danas svog kineskog kolegu na večeri u Kremlju.

Pred put u Moskvu, Si je u telefonskom razgovoru upozorio američkog predsednika Donalda Trampa da „odredjeni negativni faktori“ kvare američko-kineske odnose.

„Bilateralni odnosi ugroženi su zbog odredjenih negativnih faktora. Nadamo se da će SAD pravilno da rukovodi pitanjima u vezi s Tajvanom, u skladu sa načelom jedne Kine“, rekao je Si, javila je kineska televizija CCTV.

Napetost izmedju SAD i Kine je porasla jer se američki razarač juče približio ostrvu Trajton (na kineskom Žongdjan) u Južnom kineskom moru. Kina je okupirala to ostrvo Paracelskog arhipelaga, na koji pravo polažu i Tajvan i Vijetnam.

Takodje, Trampova administracija je prošle nedelje odobrila prodaju aričkog oružja Tajvanu za 1,1 milijardu dolara. Tajvan se otcepio od Kine po završetku gradjanskog rata 1949. godine, ali ga Peking i dalje smatra delom svoje teritorije.

Tramp, Putin i Si učestvovaće 7. i 8. jula na samitu grupe G-20 u nemačkom gradu Hamburgu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike