U trendu

Kina se nada saradnji sa Bajdenovom administracijom

PEKING – Kina je danas izrazila nadu da će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena poboljšati izglede za ljude obe zemlje i dati podsticaj međusobnim odnosima.

„Mislim da nakon ovog vrlo teškog i nesvakidašnjeg vremena i kineski i američki narod zaslužuju bolju budućnost“, rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing novinarima na dnevnom brifingu, preneo je AP.

Ona je istakla da Kina i SAD treba ponovo da pokrenu saradnju u brojnim oblastima.

Hua je posebno pozdravila odluku nove američke administracije da ostane u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i vrati se Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

Ona je, takođe, kritikovala bivšeg američkog državnog sekretara Majka Pompea i druge bivše zvaničnike, dan nakon što je Peking uveo putne i poslovne sankcije protiv njih 30, uključujući i Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajena i ambasadorku Ujedinjenih nacija Keli Kraft.

„Tokom proteklih nekoliko godina, Trampova administracija, posebno Pompeo, zakopala je previše mina u kinesko-američkim odnosima koje treba eliminisati, spalila previše mostova koje treba obnoviti i srušila previše puteva koje treba popraviti „, naglasila je Hua.

Mislim da i Kina i SAD treba da pokažu hrabrost, mudrost, slušaju jedna drugu, okrenu se jedna prema drugoj i poštuju se, rekla je ona.

„Mislim da je ovo odgovornost dve velike države Kine i Sjedinjenih Američkih Država, a to takođe, očekuje i međunarodna zajednica“, istakla je Hua.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.