U trendu

Kina testirala novu raketu u blizini korejskog poluostrva

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je vojska te države uspešno izvršila probno lansiranje rakete u vodama u blizini korejskog poluostrva.

Ovo saopštenje usledilo je u vreme kineskog nezadovoljstva raspoređivanjem američkog naprednog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji, prenosi AP.

U kratkom saopštenju na sajtu kineskog ministarstva, navodi se da se testiranje rakete dogodilo u zalivu Bohaj i da je „ostvaren željeni rezultat“, ne otkrivajući o kom tipu rakete je reč niti druge detalje.

Zaliv Bohaj nalazi se zapadno od Žutog mora između Kine i Korejskog poluostrva.

Prošlog meseca, kinesko ministarstvo odbrane navelo je da će na raspoređivanje američkih sistema odbrane odgovoriti daljim testiranjem novih tipova oružja simulirajući pravu bitku.

Peking se protivi sistemu koji je poznat pod akromnimom THAAD, zato što su njegovi radari navodno u mogućnosti da dosegnu duboko u Kinu, omogućavajući na taj način SAD i njihovim saveznicima da bolje detektuju lansiranje raketa i vazdušna kretanja.

Vašington navodi da je sistem neophodan radi osiguravanja bezbednosti od vazdušnih pretnji Severne Koreje, a navode Kine naziva neosnovanim.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike