U trendu

Kina traži od svih uzdržanost posle nove rakete Pjongjanga

Kina je danas zatražila od svih strana smirenost i uzdržanost nakon što je Severna Koreja saopštila da je izvela uspešnu probu balističke rakete srednjeg dometa, prenosi Rojters.

Navodi se da je to izjavila portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na redovnom dnevnom brifingu za medije u Pekingu.

Ona je ponovila da se Kina protivi raketnim aktivnostima Severne Koreje, koje nisu u skladu sa rezolucijama UN.

Severna Koreja je juče potvrdila da je lansirala balističku raketu srednjeg dometa, javila je severnokorejska novinska agencija KCNA, navodeći da je to oružje sada spremno za vojnu akciju.

KCNA ističe da je lider Severne Koreje Kim Džong-Un nadgledao lansiranje rakete u nedelju, kao i da je on „odobrio raspoređivanje ovog sistema oružja za akciju“, prenela je agencija AFP.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u utorak iza zatvorenih vrata povodom najnovije raketne probe koju je Severna Koreja izvela, a sednica će biti održana na zahtev SAD, Japana i Južne Koreje, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane diplomate.

Severna Koreja ispalila je balističku raketu u vode nadomak svoje istočne obale, što je druga raketna proba te zemlje u roku od samo nedelju dana.

Južna Koreja je saopštila da je najnoviji potez Pjongjanga pokopao nade nove liberalne vlade u Seulu u postizanje mira između dve susedne zemlje.

Savet bezbednosti UN je prvi put uveo sankcije Severnoj Koreji 2006. godine, a nakon toga je pooštravao mere kao odgovor na pet nuklearnih proba i lansiranje dve rakete dugog dometa Pjongjanga, koji preti i šestom nuklearnom probom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.