U trendu

Kina uoči objave Trampovog izveštaja pozvala SAD da se založe za mir

Uoči današnjeg predstavljanja strategije predsednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, u kojoj se očekuje da će Peking biti nazvan konkurentom, Kina je pozvala Vašington da se založi za „uzajamno strateško poverenje“ . 

Kineska vlada još nije videla taj dokument i ne može da ga komentariše, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Šunjing na redovnoj konferenciji za štampu i naglasila značaj američko-kineske saradnje. 

„Nadamo se da će američka nacionalna strategija odigrati konstruktivnu ulogu u pomovisanju svetskog mira i stabilnosti i doprineti uzajamnom američko-kineskom poverenju u osiguranju svetskog mira i stabilnosti“, rekla je Hua.

Američki zvaničnici preneli su novinarima juče da se u strategiji koju će Tramp danas predstaviti, navodi da su države u stalnom stanju konkurencije i da se umanjuje značaj multinacionalnih sporazuma. U tom dokumentu se Kina naziva „strateškim konkurentom“.

Po visokim zvaničnicima, Tramp će takodje razmatrati pretnje od po njegovo oceni „odmetnutih režima“ kao što je Severna Koreja, i „revizionističkih sila“, uključujući Rusiju i Kinu, koje nastoje da promene status kvo, kao što je delovanjem Moskve u Ukrajini i Gruziji, a Pekinga u Južnom kineskom moru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.