U trendu

Kina upozorava SAD na ozbiljne posledice zbog incidenta kod Paracelskih ostrva

PEKING – Peking je danas upozorio Vašington na „ozbiljne posledice“, nakon što je američki razarač drugi dan zaredom plovio oko spornih Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru, što je potez za koji Kina tvrdi da predstavlja ugrožavanje njenog suvereniteta i bezbednosti.

Kineska vojska saopštila je juče da je „nadgledala i ispratila“ američki razarač sa navođenim projektilima UŠ Milius, koji je „nelegalno ušao u vode oko Paracelskog arhipelaga u Južnom kineskom moru“, a mornarica SAD je demantovala tvrdnje Pekinga o proterivanju plovila.

Američka mornarica je danas ponovo poslala brod u okolinu ostrva koja su pod kineskom kontrolom, ali na koje pravo polažu Tajvan i Vijetnam.

SAD sprovodi program „sloboda plovidbe“ da bi osporila suverenitet Kine ili bilo koje druge zemlje nad vodama i vazdušnim prostorom a Kina, Tajvan i Vijetnam zahtevaju ili najavu, ili dozvolu za uplovljavanje vojnih brodova, navodi AP.

Mornarica SAD je saopštila da velike pretenzije u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi plovidbe i preletanja, slobodnoj i nesmetanoj trgovini, kao i slobodi ekonomskih mogućnosti za priobalne zemlje Južnog kineskog mora.
Ministarstvo odbrane Kine odgovorilo je sa tvrdnjom da SAD svojim postupcima „podrivaju mir i stabilnost Južnog kineskog mora“.

„Postupak američke vojske ozbiljno narušava suverenitet i bezbednost Kine, ozbiljno krši međunarodno pravo i još je čvršći dokaz da SAD teže navigacionoj hegemoniji i militarizuju Južno kinesko more “, saopštio je portparol kineskog ministarstva.

Kako je navedeno,Kina je zvanično zatražila da SAD odmah zaustave takve provokacije, „inače će snositi ozbiljne posledice“, a Peking će preduzeti „sve neophodne mere“ da osigura svoju bezbednost, ali nije precizirano više detalja.
Kao i u izjavi o incidentu u četvrtak, Kina je ponovo saopštila da je ispratila američki brod sa ostrva, koja se nalaze u Južnom kineskom moru, nekoliko stotina kilometara od obale Vijetnama i kineske provincije Hajnan.
Obe strane svoje postupke opravdavaju međunarodnim pravom.
SAD ne polažu pravo na Južno kinesko more, ali decenijama raspoređuju avione i ratne brodove da patroliraju strateškim plovnim putem, kroz koji svake godine prolazi oko 5.000 milijardi dolara globalnog trgovinskog tranzita i koje je bogato ribom i podmorskim mineralnim resursima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar