U trendu

Kineski Dzeđiang: Vakcinacija dece od tri godine do decembra

PEKING – Kineska provincija Džeđiang ima za cilj da završi vakcinaciju dece uzrasta od tri do 11 godina protiv kovid 19 do decembra, saopštila je pokrajinska vlada danas, što je prvi specifični cilj koji je region najavio za ovu starosnu grupu.

Očekuje se da će 5,5 miliona dece u toj starosnoj grupi primiti prvu dozu vakcine do 20. novembra, a drugu do 20. decembra, rekao je Hsia Shićang, zamenik direktora Zdravstvene komisije u Džeđiangu, prenosi Rojters.

Kina je u junu odobrila dve vakcine, Sinofarmovu iz Pekingškog instituta za biološke proizvode i Sinovak za decu od tri do 17 godina, ali su do sada vakcinisana samo deca od 12 godina i starija.

U avgustu regulatorna tela odobrila su još jednu vakcinu Sinofarmovu iz Vuhan instituta za biološke proizvode.

Neki gradovi i u drugim provincijama vakcinišu decu između tri i 11 godina, a lokalni gradske i provincijske vlade u najmanje pet kineskih provincija objavile su poslednjih dana uputstva u kojima se navodi da će za decu od tri do 11 godina biti obavezna vakcinacija protiv kovida-19.

Oko 76 odsto od 1,4 milijarde ljudi u Kini već je izvršilo kompletnu vakcinaciju protiv kovid-19 do 23. oktobra, a osobe koje ispunjavaju uslove dobijaju i treću dopunsku vakcinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar