U trendu

Kineski izaslanik pozvao na političko rešenje ukrajinske krize

Stalni predstavnik Kine u UN Džang Đun pozvao je na preduzimanje napora kako bi se otvorila vrata za političko rešenje sukoba u Ukrajini.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, Džang je rekao da nedavni događaji u toj zemlji pokazuju da svi moraju težiti miru i održavati ga naglasivši da blokovska konfrontacija, politička izolacija, sankcije i pritisak samo vode u ćorsokak, prenela je Sinhua.

„Zadatak koji je pred nama je da se strane poguraju da otvore vrata za političko rešenje što je pre moguće, da uključe relevantne legitimne probleme u pregovore i da stave sve održive opcije na sto“, rekao je Džang na sednici održanoj u utorak.

Prema njegovim rečima, potpisivanje Crnomorske inicijative za žito već je pokazalo da čak i u konfliktnim situacijama diplomatija može dati rezultate i doneti nadu.

Održavanje međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i pridržavanje osnovnih normi međunarodnih odnosa zasnovanih na ciljevima i principima Povelje UN ne bi trebalo da budu samo politički slogani, rekao je Džang.

Savet bezbednosti, kao jezgro međunarodnog mehanizma kolektivne bezbednosti, trebalo bi da u potpunosti iskoristi sredstva posredovanja koja su mu data Poveljom UN i da se drži pravog smera koji vodi ka prekidu vatre i mirovnim pregovorima. Posebno treba da preduzme konstruktivne i odgovorne akcije kako bi se stvorilii uslovi i otvorio prostor za političko rešenje, rekao je on.

Kina će raditi sa svim miroljubivim zemljama kako bi nastavila da ulaže neprekidne napore za deeskalaciju situacije i rešavanje krize, dodao je.

Džang je naveo da je Kina uočila najnovije promene u situaciji u Ukrajini i da je pažljivo saslušala stavove koje su strane izrazile u vezi sa tim. Stav Kine je dosledan i jasan: treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, poštovati ciljeve i principe Povelje UN, ozbiljno shvatiti legitimne bezbednosne brige svih zemalja a sve napore koji vode mirnom rešavanju krize treba podržati. Kina je oduvek stajala na strani mira sa posvećenošću promovisanju mira i dijaloga i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu, rekao je predstavnik Kine u UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar