U trendu

Kineski predsednik s britanskim premijerom na pivu u pabu

Kineski predsednik Si Đinping posle kraljevskog dočeka i banketa kod kraljice u Bakingemskoj palati završio je i uz pivo u pabu s premijerom Dejvidom Kameronom i na večeri u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Uz ribu, pomfrit i dva piva Kameron je Siju sinoć priredio potpuno britansko veče u pabu iz 16 veka „Plau etr Kadsden“ (Plough at Cadsden) u Bakinghemširu u blizini čuvene rezidencije britanskih premijera, navodi kineska agencija Sinhua.

Posle 20-minutnog ćaskanja uz pivo, Si i njegova supruga Peng Lijuan, pridružili su se Kameronu i njegovoj supruzi Samanti u Čekersu na večeri.

U Čekersu su dvojica lidera imali više od četiri sata da razgovaraju o bilateralnim odnosima i svetskim pitanjima.

Si je prvi kineski predsednik koji je posetio Čekers, navodi Sinhua i dodaje da je ugostivši Sija u pabu i rezidenciji, Kameron iskazao ličnu, prijateljsku gostoprimljivost prema kineskom lideru.

Za razliku od formalnog sastanka u Dauning stritu, gde su takođe razgovarali, rezidencija u unutrašnjosti omogućava opušteniju atmosferu za razgovore u kojima lideri mogu da razmenjuju mišljenja bez diplomatske etikecije.

Sinhua navodi da se takvi razgovori Sija s američkim predsednikom Barakom Obamom u Kaliforniji 2013. i Pekingu 2014. smatraju uspešnim primerima „diplomatije bez kravata“.

Tokom šetnje na imanju s Kamerunom, Si je rekao da je njegova državna poseta Velikoj Britaniji veliki uspeh s plodnim rezultatima i da je potpuno uveren da su kinesko-britanski odnosi ušli u „zlatno doba“.

„Duboko sam osetio veliki značaj koji pridaje britanska strana i vaša ozbiljna očekivanja o razvoju naših veza, kao i prijateljska osećanja britanskog naroda prema kineskom narodu“, rekao je Si.

Si je rekao da je Kina spremna da pojača uzajamno korisnu saradnju sa svim zemljama kako bi se ostvario opšti razboj i napredak i da će jačati saradnju s Velikom Britanijom u reformama, inovacijama, vladavini prava i borbu protiv korupcije.

Kameron je rekao da je podizanje odnosa s Kinom odluka kojom obe strane dobijaju.

Velika Bitanija podržava Kinu u ostvarivanju veće uloge u međunarodnim institucijama, podržava Azijsku banku za infrastrukturne investicije koje je pokrenula vlada u Pekingu, reformu Međunarodnog monetarnog fonda i internacionalizaciju juana, a spremna je da pomogne unapređenje odnosa Kine i EU, rekao je Kameron.

Posle sinoćne neformalne večere, Si i njegova supruga danas završavaju posetu Britaniji u Mančesteru gde obilaze i stadion Etihad i međunarodni aerodrom i zajedno s Kameronom razgovaraju s poslovnim ljudima.

Četvorodnevnu posetu Si je počeo u utorak kada je u pozllaćenoj kočiji došao do Bakingemske palate, gde je dva dana odseo sa suprugom.

Kina i Velika Britanija su tokom posete potpisale trgovinske sporazume vredne preko 41 miliardu evra, među kojima i o izgradnji sporne nuklearne elektrane u Velikoj Britaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.