U trendu

Kineski predsednik u poseti Južnoj Africi

Kineski predsednik Si Djinping stigao je u dvodnevnu posetu Južnoj Africi u naporu da ojača ekonomske veze sa tom državom, gde su ga dočekali vojni orkestar i jedinice počasne garde.

Kineski predsednik sastao se sa svojim južnoafričkim kolegom Jakobom Zumom na zvaničnoj ceremoniji u Pretoriji. Dvojica lidera su nakon povorke na crvenom tepihu, uz prisustvo ministara, razgovorala o finansijskoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

Si boravi u drugoj zvaničnoj poseti Južnoj Africi, koju je prvi put posetio 2013. godine u toku turneje po Africi.

Kineski i južnoafrički ministri i industrijski lideri potpisali su 26 sporazuma vrednih oko 6,5 milijardi dolara, uključujući 500 miliona dolara pozajmice Eskomu, javnom snabdevaču struje u Južnoj Africi, saopštila je vlada te zemlje.

Sijeva poseta Južnoj Africi dolazi dan posle sastanka sa predsednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom u prestonici Harareu, gde je, prema novinskim izveštajima u toj zemlji, kineski predsednik potpisao ugovore vredne više od četiri milijarde dolara.

Prema podacima Južnofričkog instituta za medjunarodne poslove, kineska vlada postala je najveći medjunarodni trgovinski partner Afrike u 2009. godini. Vrednost trgovine u 2014. godini procenjena je na 201 milijardu dolara, što predstavlja nagli rast u odnosu na 10,6 milijardi dolara u 2000. godini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.