najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kineski zvaničnik: Kina zadržava pravo da proglasi zonu vazdušne odbrane

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Liu Haising izjavio je danas da Peking zadržava pravo da proglasi „identifikacionu zonu vazdušne odbrane“ (ADIZ) nad Južnim kineskim morem.

„Kina ima pravo da ti učini. Kina je uspostavila ADIZ nad Istočnim kineskim morem“, rekao je kineski zvaničnik novinarima, dodajući da će se takav potez zasnivati na nivou pretnje Kini.

Medjunarodni arbitražni sud u Hagu doneo je u utorak, 12. jula presudu u teritorijalnom sporu koji su Filipini pokrenuli protiv Kine, navodeći da Kina nema istorijsko pravo na Južnokinesko more.

Liu Haising je izrazio nadu da druge zemlje neće iskoristiti ovu priliku da prete Kini, već da će saradjivati s Pekingom u ciljuzaštite mira i stabilnosti Južnog kineskog mora.

Zvanični Peking ranije je odbacio nadležnost Medjunarodnog arbitražnog suda, navodeći da je jedino dijalog direktno zainteresovanih strana, bez mešanja spolja, način za rešavanje sporova, naročito zbog toga što su neslaganja Kine i Filipina tek jedan u nizu teritorijalnih sporova u regionu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike