U trendu

Kinu oko Sinđijanga podržale RUS, S. Arabija, UAE, Sirija, Kuba. .

ŽENEVA – Skoro 40 država pisalo je Ujedinjenim nacijama kako bi podržalo politiku koju Kina sprovodi u zapadnom regionu Sinđijang, izjavio je danas neimenovani kineski diplomata pred Savetom za ljudska prava UN, prenosi Rojters.

Agencija je imala uvid u kopiju pisma koje prkosi snažnim zapadnim kritikama na račun Kine, a koje su potpisali ambasadori 37 zemalja – Saudijske Arabije, Rusije, Severne Koreje, Venecuele, Kube, Belorusije, Mjanmara, Filipina, Sirije, Pakistana, Omana, Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i mnogih afričkih država.

„Suočena sa teškim izazovom terorizma i ekstremizma, Kina je preduzela seriju antiterorističkij mera i mera deradikalizacije u Sinđijangu, uključujući otvaranje centara za stručno osposobljavanje i obuku“, navodi se u tom pismu.

Rojters navodi da se Kina našla na udaru optužbi da je pritvorila milion muslimana i da progoni etničke Ujgure u Sinđijangu.

Podseća se da je protekle nedelje 22 ambasadora potpisalo pismo upućeno Savetu za ljudska prava UN u kojem se kritikuje politika Pekinga.

Kina tvrdi da lokalno stanovništvo jednostavno prolazi program stručnog osposobljavanja koji sprečava njihovu radikalizaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar