U trendu

Kiparski Grci žele povlačenje turskih trupa

 Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis rekao je danas da se nada da će biti sklopljen sporazum o ponovnom ujedinjenju tog ostrva koji će omogućiti povlačenje turskih trupa.

On je izrazio nadu da će biti moguće „ukinuti anahroni sistem garancija i prava na intervenciju“ kao i da će po sklapanju dogovora turske trupe napustiti Kipar.

Kipar je podeljen od 1974. kada je turska vojska izvršila invaziju na severni deo ostrva posle puča kiparskih Grka koji su želeli da ostrvo pripoje Grčkoj.

Oko 35.000 turskih vojnika se nalazi u samoproglašenoj Turskoj republici Severni Kipar, koju priznaje jedino Ankara.

Tri „garanta“ bezbednosti ostrva su Velika Britanija, Grčka i Turska i one imaju pravo da vojno intervenišu na Kipru. Njihovi predstavnici će takodje biti prisutni na pregovorima.

Anastasijadis i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži će se u sredu sastati u švajcarskom alpskom odmaralištu Kran-Montana na novoj rundi razgovora koji su u januaru otpočeli u Ženevi.

Predsednik Anastasijadis je rekao da na pregovore odlazi „sa odlučnošću i dobrom voljom da se postigne održivo rešenje“. Očekuje se da će pregovori trajati najmanje 10 dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.