U trendu

Kiparski lideri uputili zajedničku poruku mira

Grčki i turski lideri Kipra izdali su u petak zajedničku video poruku u kojoj je svaki od njih govorio na jeziku onog drugog, kao znak jedinstva dvojice lidera koji su izrazili nadu u ponovno ujedinjenje Kipra 2016. godine.

U poruci emitovanoj na televiziji i postavljenoj na JuTjubu, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijadis i lider nepriznate „Turske Republike Severni Kipar“ Mustafa Akindži zajedno su izrazili želju za ponovno ujedinjenje Kipra, podeljenog posle turskom okupacije severa ostrva 1974. godine.

„Voleo bih da u novoj godini živimo kao ranije, u miru i ujedinjeni“, rekao je Anastasijadis, koji se prvi put u javnosti obratio na turskom.

Akandži je na grčkom rekao da u Novoj godini „želi trajni mir i prosperitet za sve gradjane kiparskog ostrva“.

Kipar je podeljen 1974. godine posle vojne intervencije Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste. Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz pomoć UN.

Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih, kao i o statusu Turaka koji su se u medjuvremenu doselili na ostrvo.

Republika Kipar zahteva i da Ankara s njene teritorije povuče okupacione trupe.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.