U trendu

Kišida i Modi naglasili potrebu mirnog rešavanja sporova

NJU DELHI – Japanski premijer Fumio Kišida poručio je danas, tokom sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, da je ruska invazija na Ukrajinu uzdrmala „temelje međunarodnog poretka“ i da zahteva jasan odgovor.

„Na današnjem sastanku smo potvrdili naš zajednički stav da se bilo kakva jednostrana promena statusa kvo silom ne može dozvoliti ni u jednom regionu, i da je neophodno je tražiti mirno rešavanje sporova na osnovu međunarodnog prava“, saopštio je Kišida novinarima nakon sastanka sa Modijem u Nju Delhiju, prenosi Rojters.

Japanski premijer je takođe najavio plan njegove zemlje da investira 42 milijarde dolara u Indiju u narednih pet godina.

Poslednjih godina Tokio je podržavao razvoj infrastrukture u Indiji i obezbedio je sredstva za brzu prugu zasnovanu na svojoj tehnologiji brzih vozova.

Indija i Japan su i strane u Kvadrilateralnom bezbednosnom dijalogu (QUAD), a u ovu incijaticu uključene su još SAD i Australija.

Međutim, dok je Japan uveo sankcije desetinama ruskih pojedinaca i organizacija zbog napada Rusije na Ukrajinu i prihvatio ukrajinske izbeglice, Indija je jedina članica QUAD koja nije osudila invaziju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.