U trendu

Kju-kluks-klan podržao Trampa

Republikanska stranka je u panici. Svesni da vreme ističe, konzervativci grozničavo smišljaju plan kako da poraze neprijatelja, pri čemu protivnik nije, kako bi se očekivalo, rival iz Demokratske stranke, već jedan od njih, i to onaj najpopularniji.

Vrh partije, kongresmeni i donatori pokušavaju da ispletu mrežu u koju bi upao Donald Tramp, ali, prema pisanju, američkih medija, republikanski establišment se kasno setio da treba da reaguje ako ne želi da na leto imenuje ekscentričnog milijardera kao svog kandidata za predsednika. Već danas je superutorak, dan kada se održavaju stranački izbori u brojnim saveznim državama, a biznismen je u prednosti u najvećoj većini njih. Pred današnji okršaj republikanaca u 13 država, Tramp se upleo u još jednu od onih kontroverzi zbog kojih je i konzervativnim Amerikancima, a kamoli liberalnima, nezamislivo da bi on mogao da im postane predsednik. U intervjuu za Si-En-En, odbio je da se ogradi od podrške koju mu je uputio Kju-kluks-klan i jedan od njenih bivših lidera. Jedan od nekadašnjih vođa organizacije belih supremacionista, Dejvid Djuk, podržao je Trampovu kandidaturu objašnjavajući da je konačno došlo vreme da se Amerika mane politički korektnih političara. Novinar TV stanice iz Atlante je pružio priliku Trampu da se odrekne Djukove podrške, ali je vodeći republikanac na ovogodišnjim predsedničkim izborima to odbio, tvrdeći da ne zna ko je Djuk. Odbio je i da se odrekne organizacije poznate po širenju govora mržnje i zastrašivanju crnaca ali i drugih manjina o kojoj je sigurno nešto morao da zna izuzev ako sve do ovih izbora nije živeo na Mesecu.

Tramp se posle emisije na „Tviteru” ogradio od Djukove podrške. Mediji su javili da nije tačno da Tramp nije znao ko je Djuk u trenutku kada je davao intervju jer su pronašli njegovu izjavu iz 2000. kada je milijarder nazvao pomenutog ekstremnog desničara „neonacistom”.

Od letos, kada je objavio kandidaturu, Tramp je šokirao javnost izjavama da su ilegalni meksički migranti „silovatelji” i „kriminalci”, da će podići zid prema Meksiku i privremeno zabraniti ulazak u SAD za strance muslimane, dok će za Amerikance islamske veroispovesti otvoriti poseban registar. Vređao je žene, osobe sa invaliditetom, novinare, a jednog je čak i izbacio sa konferencije za medije. Pre nekoliko dana je pred simpatizerima na mitingu kazao da bi rado udario u lice čoveka koji je prekidao njegov govor.

Ipak, Republikanska stranka nije delovala sve dok nije ubedljivom većinom osvojio partijske izbore u tri od četiri države. Uplašena da bi Tramp kao kandidat razorio partiju i „poklonio” pobedu demokratama, partija se okrenula takoreći svim preostalim pretendentima na nominaciju konzervativaca, na silu praveći neke od njih umerenjacima koji bi mogli da se dopadnu neekstremnim biračima. Poslednja ideja je da bi stranka trebalo da se ujedini i stane iza jednog od ovih imena: Marko Rubio, Ted Kruz i Džon Kejsik. Gde je zapelo? Od njih trojice samo je Kejsik, guverner Ohaja, zaista umeren, a na poslednja dva nadmetanja završio je kao poslednji i pretposlednji. Osim toga, nijedan ne želi da se povuče tvrdeći da je baš on jedini pravi Trampov izazivač.

Osim današnjih izbora, važni su i oni koji će se održati 15. marta. Kejsik je obećao da će napustiti trku ako tog dana izgubi u Ohaju i pozvao Rubija, senatora sa Floride, da uradi isto ako bude potučen u svojoj državi.

Stranački lideri i njeni finansijeri više puta su pokušavali da ujedine stranku u otporu Trampu, ali nisu uspeli da formiraju front, čak ni posle upozorenja Karla Rova, nekadašnje desne ruke Džordža Buša, da bi nominacija u Trampovim rukama značila „katastrofu” za stranku. Republikanci se pribojavaju da ga javno i silovito napadnu u reklamama plašeći se da bi to samo povećalo njegov rejting – jasno je da su na ovogodišnjim izborima birači iskazali ogromno nezadovoljstvo političkim elitama, čime se i objašnjava Trampova popularnost.

U međuvremenu, milijarderu sa Menhetna se pridružuju i oni koji nisu mogli da ga pobede. Iza njega je stao guverner Nju Džersija Kris Kristi, koji se i sam donedavno borio za nominaciju republikanaca, kao i guverner Mejna Pol Lepejdž koji je dosad organizovao sastanke za ujedinjenje republikanaca protiv Trampa.

(Jelena Stevanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar