U trendu

Klaus: Vreme da se i Češka pripremi za izlazak iz EU

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je da je vreme da Češka počne da se priprema za izlazak iz Evropske unije i dodao da je to jedini način da Česi sačuvaju i spasu svoju zemlju.

On je to poručio nakon što je Evropska komsija juče odlučila da pokrene prekšajni postupak protiv te zemlje, kao i Mađarske i Poljske, zbog neispunjavanja obaveza u prihvatu izbeglica.

„Suštinski i potpuno odlučno protestujemo protiv odluke EU da počne upravljanje Češkom Republikom zbog takozvanog nepoštovanja (odluke) da primi migrante na osnovu obaveznih kvota Brisela. Protestujemo protiv pokušaja da nas kazne i primoraju nas na poslušnost“, rekao je Klaus.

Prema njegovim rečima, EU samo pokazuje kakve su njene namere prema Češkoj, navodi se u Klausovom saopštenju dostavljenom českim medijima.

„Odbacujemo argument da moramo da budemo tamo, da moramo da budemo prisutni kada se donose odluke, da moramo da budemo u takozvanom tvrdom jezgru Unije. U procesu donošenja odluka u EU, iako danas jesmo prisutni, mi ne odlučujemo“, smatra Klaus.

On je dodao da se glas Češke u EU ignoriše i poručio da Češkoj nisu potrebne, niti želi subvencije iz evropskih fondova.

„Sve to implicira jedini moguć i istovremeno jedini neophodan zaključak: vreme je da počnemo da se spremamo za izlazak naše zemlje iz EU. To je jedini način da našu zemlju, koju smo nasledili od naših predaka i imamo obavezu da kao odvojen entitet prenesemo budućim generacijama, sačuvamo i spasimo“, rekao je Klaus.

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek juče je snažno protestovao protiv odluke Evropske komisije da počne upravljanje Češkom Republikom zbog njenog neslaganja sa kvotama za prijem migranata.

„Radimo veliki broj različitih stvari, primoravamo ljude da odlaze u zemlje gde ne žele ni da ostanu. Cela ideja koju guramo širom Evrope da preselimo mase ljudi, deluje nam pogrešno“, rekao je on novinarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar