U trendu

Klimatske promene nisu razlog suse i gladi na Madagaskaru

LONDON – Klimatske promene nisu krive za razornu sušu i glad na Madagaskaru, tvrde naučnici u najnovijoj objavljenoj analizi.

Inicijativa „World Weather Attribution“, koja u realnom vremenu sprovodi studije o ekstremnim vremenskim uslovima u celom svetu, analizirala je sušu koja je Madagaskar ostavila bez 60 odsto normalnih padavina u periodu od jula 2019. do juna 2021. godine, prenosi agencija AP.

Ta organizacija, međutim, nije pronašla nikakav statistički značajan efekat klimatskih promena uzrokovanih ljudskim delovanjem.

Umesto toga, kako tvrde, suša je bila nasumična vremenska nepogoda koja se može dogoditi svakih 135 godina, zaključili su istraživači.

„To je redak događaj, ali je unutar prirodne varijabilnosti“, izjavila je koautorka studije Friderike Oto, klimatska naučnica sa Imperijal koledža u Londonu.

„Za ovu vrstu niske količine padavina, klimatske promene nisu glavni pokretač“, navela je Oto.

Na Madagaskaru su, prema njenim rečima, uobičajene promene po pitanju velikih do malih količina padavina, ali glad ima još jedan veliki uzrok.

„Pokretač gladi ili bezbednosti hrane je u velikoj meri ogromna ranjivost ljudi u ovoj regiji. Postoje šokantno visoke stope siromaštva“, zaključuje Oto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar