U trendu

Klimov: Rusija spremna da brani svoje interese na Arktiku

BEOGRAD – Zamenik predsedavajućeg spoljopolitičkog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta Andrej Klimov, izjavio je danas da je Rusija spremna da brani svoj interes na Arktiku uprkos trudu Amerike da kontroliše taj region.

„Dok za neke zemlje koje misle da je Arktik slobodan za sve, a da one moraju da ga kontrolišu, što znači: ‘ako je slobodan onda je naš’, mi imamo naše oružane snage, da bismo zaštitili naše legitimne interese“, rekao je Klimov.

On je rekao da postoje međunarodna pravila kojima je regulisana upotreba kopna i mora, a mi smo odavno dokazali, sa stanovišta geologije i geografije, koje oblasti zemlje i mora gravitiraju Ruskoj Federaciji.

Klimov je, takođe, podsetio da Rusija na dalekom severu poseduje vojne jedinice kojima može da zaštiti svoja prava.

Razlog za ovakvu izjavu je činjenica da se Rusija priprema da počne da koristi Severoistočni prolaz, koji je najkraći put između Severne Evrope i zemalja Dalekog Istoka.

On je istakao da će aktivnost Rusije u ovom prolazu imati jak uticaj na sve trgovinske i ekonomske tokove u Evroaziji, za šta Amerikanci nisu zainteresovani.

TAS S podseća da je američki admiral Džejms Fogo, komandir američkih mornaričkih snaga u Evropi i Africi, izjavio je ranije da Arktik mora da ostane slobodan i otvoren prostor, kao i svemir.

General američkih Marinaca i šef združenog štaba oružanih snaga SAD Džozef Danford izneo je tvrdnje da Rusija širi svoje vojno prisustvo u Arktiku i da SAD ne odbacuju mogućnost da će ovaj region postati konfliktna zona u budućnosti.

Moskva je demantovala Danfordove navode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.