U trendu

Klinike mogu da tuže državu Teksas, zabrana abortusa ostaje

VAŠINGTON – Vrhovni sud SAD odlučio je da lekari i ustanove u kojima se vrše abortusi mogu da tuže američku državu Teksas zbog zabrane abortusa, ali je dozvoljeno da zakon ostane na snazi.

Sud je pre više od mesec dana saslušao argumente o zakonu države Teksas koji proglašava abortus nelegalnim od trenutka kada se kod embriona otkrije srčana aktivnost.

To se događa oko šeste nedelje trudnoće, pre nego što mnoge žene i shvate da su trudne, a prema zakonu koji je na snazi od 1.septembra, ne dozvoljavaju se izuzeci u slučaju silovanja ili incest, prenosi Glas Amerike.

Dan pre odluke Vrhovnog suda, državni sud u Teksasu je zaključio da je primena zakona, kojim se oni koji podnesu tužbu protiv prekršilaca zakona nagrađuju sa 10.000 dolara neustavna, ali je ipak ostavio zakon na snazi.

Sa 8 glasova za i 1 protiv sud je odlučio da dozvoli da se nastave parnice.

Zakonom se dozvoljavaju tužbe protiv klinika, lekara i svakoga ko pomaže i „saučesnik je“ u vršenju abortusa nakon što se otkriju otkucaji srca.

Od kada je stupio na snagu u septembru zakon je uveo najrestriktivnija ograničenja abortusa u zemlji od kad je Vrhovni sud prvi put proglasio žensko pravo na abortus odlukom u slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine.

U prvih mesec dana od kad je snazi, prema studiji koju su sproveli istraživači na Univerzitetu Teksasa, broj abortusa u državi je opao za 50 odsto u odnosu na septembar 2020, a studija je zasnovana na podacima 19 od 24 državne klinike za abortus, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.