najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Klinton spremna da zauzme mnogo čvršći stav prema Moskvi

Kandidatkinja demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton spremna je da zauzme mnogo čvršći stav prema Moskvi nego njen republikanski protivkandidat Donald Tramp, ili čak sadašnji američki predsednik Barak Obama, a rat u Siriji biće prvi test, ocenjuje danas američka novinska publikacija “Forin polisi”.

Prva debata u kojoj su se u ponedeljak u Njujorku sučelila dva glavna kandidata u trci za Belu kuću oskudevala je u spoljnopolitičkim detaljima, a obilovala otrcanim političkim opaskama i ličnim sukobima, navodi FP.

Američka novinska publikacija primećuje da je, u razmenama stavova o trgovini, sajber ratovanju vezanom za Rusiju ili sporazumu sa Iranom, bivša državna sekretarka dovela njujorškog milijardera u defanzivni položaj oslikavajući ga kao čoveka “punog priče”, ali bez plana da išta realizuje.

“Mnoštvo hitnih pitanja ostalo je bez odgovora. Na primer, kako će novi predsednik uspešnije sarađivati sa Rusijom nego što je to činila administracija sadašnjeg predsednika Baraka Obame, sada kada treba zaustaviti krvoproliće u Siriji, kada je primirje propalo i kada Damasku ponovo prete sankcije zbog upotrebe hemijskog oružja”, ukazuje se u tekstu.

Ipak, FP ocenjuje da je, “od resetovanja odnosa sa Rusijom do realpolitike, Hilari Klinton spremna da zauzme mnogo čvršći stav prema Moskvi nego Tramp – ili čak Obama, a rat u Siriji biće prvi test”.

Američka publikacija navodi da će barem neka od hitnih pitanja verovatno biti postavljena tokom naredne debate, 9. oktobra, koja će biti fokusirana na spoljnu politiku.

“Nakon prvog sučeljavanja Trampa i Klintonove, neopredeljeni Amerikanci mogli bi u predstojećim nedeljama do izbora da traže još odgovora od kandidata – pre svega od Trampa, koji se diči time što se ne priprema za debatu”, zaključuje “Forin polisi”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike