U trendu

Ključa Daleki istok: U Japanu razmišljaju o stacionairanju nuklearnog oružja?

Japan zahteva brz i efikasan odgovor na rastuću nuklearnu pretnju Severne Koreje, a pojedini kreatori odbrambene politike u Tokiju kažu da bi možda bilo vreme da Japan preispita odluku o odricanju od nuklearnog naoružavanja i pozove SAD da na njihovoj teritoriji stacioniraju nuklearno oružje.

Japan, kao jedina zemlja koja zna iz iskustva kakve su posledice nuklearnih eksplozija, pre pedeset godina usvojio je tri nuklearna principa, a to su da na svojoj teritoriji neče posedovati, proizvoditi ili držati nuklearno naoružanje.

„Mozda je vreme da naša tri principa postanu dva“, rekao je Rojtersu visoki rukovodilac ministarstva odbrane koji je zbog osetljivosti teme želeo da ostane anoniman.

Raketa koju je Severna Koreja ispalila prošle sedmice testirajući svoje oružje, preletela je preko Japana. Oglasile su se sirene, a vlasti su savetovale građanima da se sklone u zaklon. U nedelju, S. Koreja testirala je nuklearni projektil koji je deset puta jači od onog koji je SAD bacio na Hirošimu 1945. godine.

Poziv da SAD stacioniraju svoje nuklearno naoružanje, trebalo bi da bude i pokušaj da Japan uzdrma Kinu, jedinog saveznika Severne Koreje, kako bi postala svesna da ove provokacije čiji je cilj da se destabilizuje region, neće proći bez posledica, rekao je anonimni japanski zvaničnik i dodao da bi najjednostavnije rešenje možda bilo da američka nuklearna podmornica upolovi u japansku vojnu bazu.

„Ne planiramo da započinjemo diskusiju o tri principa o nuklearnom naoružanju“, izjavio je novinarima glavni sekretar kabineta Jošihide Suga.

Međutim, samo pominjanje ovih principa, primoraće i SAD i Kinu da nešto preduzmu, a to se neće dopasti Pekingu, rekao je Takaši Kavakami, strucnjak za bezbednost na japanskom Takušoku Univerzitetu.

Dozvola da SAD na teritoriji Japana rasporede svoje nuklearno naoružanje, mogla bi da bude i veliki politički rizik za premijera ŠInzoa Abea, pogotovo nakon skorijih skandala zbog kojih mu je već opala popularnost.

Stručnjaci se slažu da čak i ako Japan odstupi od svoja tri nuklearna principa, to ipak neće značiti da će, mada poseduju potrebnu tehnologiju, početi da poizvode atomske bombe.

„Ako bi Japan započeo proizvodnju nuklearanog oružja, to bi bio signal da je izgubio poverenje u Vašington, njegovu ulogu u alijansi, kao i da sumnja u snagu SAD u Aziji“, izjavio je bivši visoki oficir američke vojske koji nije hteo da otkrije identitet jer nema ovlasćenje da govori za medije.

„U suštini, to bi značilo da Japan više nema poverenja u savez sa Amerikom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.