U trendu

Knajsel: Mir se ne postiže formiranjem vojske

BEČ – Ministarka inostranih poslova Austrije, zemlje koja trenutno predsedsava EU, Karin Knajsel ocenila je da današnja odluka o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku ne doprinosi miru.

Dobrosusedski odnosi su važan preduslog u naporima Kosova za integraciju u EU, pre svega normalizacija odnosa sa Srbijom je za to od prioritetnog značaja, podsetila je Knajsel u saopštenju za medije.

Ona je naglasila da Austrija u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine koji je inicirala šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

„Jednostrani koraci treba da budu izbegnuti, jer deluju negativno na proces dijaloga. Mir se ne stvara formiranjem vojske. Zbog toga smatram da današnja odluka kosovske skupštine o početku transformacije KBS u vojsku nije od pomoći“, kazala je Knajsel.

Ona je napomenula da transformacija i u lako naoružanu vojsku mora uslediti na način koji bi jačao regionalnu bezbednost i stabilnost, a ne da je slabi.

Za legitminost, kako je istakla, neophodno je da vojska bude multietničkog sastava.

„Očekujemo da kosovska vlada sada intenzivnije traži dijalog sa svim grupama stanovništva na Kosovu i tesno se konsultuje i usalgašava sa NATO, EU i njenim partnerima“, rekla je Knajsel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar