U trendu

Ko je Denis Bećirović koji je porazio Bakira Izetbegovića

SARAJEVO – Kandidat SDP i Denis Bećirović, koga je podržalo još 10 opozicionih stranaka na izborima za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, prema do sada saopštenim nepotpunim podažima CIK o izbornim rezultatima, ubedljivo je pobedio glavnog protivkandidata, lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Bećirović je rođen 28. decembra 1975. u Tuzli, doktor je nauka, univerzitetski profesor i političar, član stranke SDP BiH.

Bećirović je diplomirao 1998. godine, a magistrirao 2004. godine. Doktorsku disertaciju je odbranio 2010. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 2010. godine je docent za užu nastavno-naučnu oblast „Savremeno doba“ na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Od 1993. godine je član SDP BiH, a od 2009. godine obavlja funkciju potpredsednika te stranke.

Bio je poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, te poslanik i predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2010. godine. Akademska karijera Denis Bećirović je od 1996. do 1998. godine bio nastavnik istorije u Osnovnoj školi „Simin Han“ u Tuzli. Nakon toga je isti predmet predavao u Srednjoj ekonomsko-trgovinskoj školi u rodnom gradu. U zvanje docenta izabran je 2010. godine, a od tada predaje predmete Historija zemalja jugoistočne Evrope savremenog doba I i Istorija zemalja jugoistočne Evrope savremenog doba II.

Prvu knjigu objavio 2005. godine pod naslovom „Informbiro i sjeveroistočna Bosna: ođeci i posljedice sukoba KPJ-Informbiro 1948.-1953“. Sedam godina kasnije u prodaji se našla njegova knjiga „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vreme avnojske Jugoslavije (1945-1953)“. Tokom 2021. godine Bećirović je promovisao knjigu „Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804 – 2020)“.

Sa funkcije zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH smenjen je 23. oktobra 2012. godine na zahtev Srpske demokratske stranke (SDS), a zbog otvorenog pisma koje je uputio tadašnjem predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću „protestujući zbog stava da je Republika Srpska država“.

Na Opštim izborima koji su održani u oktobru 2018. godine bio je kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, kada je osvojio 33.53 odsto glasova, a njegov protivkandidat Šefik Džaferović 36.61 odsto glasova.

izabran za jednog od trojice članova kolektivnog šefa države. Premda je u decembru 2021. godine izjavio da se neće ponovo kandidovati za člana Predsedništva BiH, 21. maja ove godine sedam stranaka opozicije ga je zvanično predstavilo kao svog kandidata za tu funkciju.

Predstavljen je kao pouzdan, pošten, vredan i obrazovan čoveku koji ima „političku sposobnost okupljanja i povezivanja demokratskih snaga oko strateških pitanja“.

Oženjen je Mirelom Bećirović sa kojom ima dvoje dece, sina Danisa i ćerku Enu Miu, objavljeno je, između ostalog, na portalu Biografija.com.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar