Ko je Jelena Zelenski, prva dama Ukrajine?

KIJEV – Dok ukrajinska Centralna izborna komisija zbraja konačne rezultate predsedničkih izbora, na kojima je, prema preliminarnim rezultatima ubedljivom većinom glasova pobedio glumac Vladimir Zelenski, pažnja javnosti u Ukrajini i Rusiji prešla je na novu prvu damu Ukrajine, Jelenu Zelenski.

Vladimir i Jelena Zelenski su rođeni u gradu Krivi Rih, na jugu Ukrajine. Oni su pohađali istu školu, ali se nisu poznavali kao deca.

Mnogo godina kasnije, jednog sunčanog dana Vladimir se sa svojim prijateljem vraćao iz pozorišta. Na ulici su sreli dve devojke i tog dana je Zelenski upoznao svoju buduću ženu, prenosi stopru.com

„Nikada nisam imao problema sa devojkama. I ođednom tako tvrd orah! Želeo sam da je osvojim i ta osećanja su se razvila u ljubav“, ispričao je Zelenski.

Jelena je studirala građevinarstvo na Nacionalnom univerzitetu u Kriviju, dok je Vladimir studirao pravo na Ekonomskom institutu u istom gradu,, piše portal heavy.com.

Ona, ipak, nije nikada radila u struci, već je karijeru izgradila u šou biznisu i prvenstveno je jasnosti poznata kao pisac scenarija u studiju „Kvartal 95“, koji je početkom 2000-tih osnovao Zelenski sa svojim kolegama, piše 24-my.info.

Jelena i Vladimir su u braku od 2003. godine. Vladimir je osam godina čekao pravi trenutak da je zaprosi, a sada imaju 14-godišnju ćerku Aleksandru i šestogodišnjeg sina Kirila.

Jelena Zelenski biće najmlađa prva dama u istoriji Ukrajine, budući da ima samo 41 godinu. Od njenih prethodnica ne razlikuju je samo godine, veći i stil oblačenja, navode portali.

Dizajner Andrej Tiščenko, koji je radio kod Vladimira Zelenskog i poznaje Jelenu, rekao je za RT da Elena preferira „klasičniji“ izgled, za razliku od, na primer, Marije Porošenko, supruge Petra Porošenka.

„Lena voli da je sve veoma rezervisano, veoma skromno, ukusno. Ona, naravno, više voli klasiku, nego odeću sa nekim nacionalnim simbolima poput, recimo, Marine Porošenko. Sve je sa ukusom“, rekao je dizajner i dodao da se Jelena „čitavog života ponašala kao prva dama“.

Jelena Zelenski je priznala da je u početku agresivno reagovala na vesti o kandidaturi svog muža za mesto predsednika Ukrajine. Ubrzo je odlučila da podrži svog supruga i sve više se pojavljivala u njegovom štabu u kampanji i u javnosti.

„Bila sam otvoreno protiv ovog projekta u početku. Zato što je ovo veoma težak projekat, ne projekat, novi pravac u životu. Pokušavala sam da zaštitim muža“, rekla je ona na TV kanalu ICTV.

Prema poreskoj prijavi Vladimira Zelenskog, njegova supruga vlasnik je 0,01 odsto studija „Kvartal 95“. Takođe poseduje 25 odsto preduzeća za proizvodnju konzervirane ribe „Selari fiš“.

Buduća prva dama poseduje dva stana u Kijevu i na Krimu, ukupne površine 413,8 kvadratnih metara, i dva nestambena objekta u Kijevu od 643,7 kvadratnih metara. Pored toga, Jelena i Vladimir iznajmljuju stan u Velikoj Britaniji.

(Tanjug)

Napišite komentar