U trendu

Ko je Mihail Mišustin, kandidat za premijera ruske vlade

MOSKVA – Mihail Vladimirovič Mišustin, koga je danas ruski predsednik Vladimir Putin predložio za novog premijera, ekonomski je političar koji je od 2010. godine radio kao šef ruske Savezne poreske službe.

Rođen je 3. marta 1966. godine, a diplomirao je na moskovskom univerzitetu za mašinstvo, gde je završio i postdiplomske studije.

Godine 1998. pridružio se državnoj službi kao pomoćnik za informacione sisteme računovodstva i kontrole poreskih plaćanja pri Saveznoj poreskoj službi.

Posle toga radio je kao zamenik ministra Ruske Federacije za poreze i namete, šefa Savezne agencije za katastar i nekretnine pri Ministarstvu ekonomskog razvoja, šefa Savezne agencije za Upravljanje posebnim ekonomskim zonama.

Autor je tri knjige o poreskoj administraciji i 40 naučnih tekstova.

Jedan je od inicijatora otvaranja državne Više škole ekonomije, Instituta za ekonomiju nekretnina, a 2008. godine podneo je ostavku u javnoj službi da bi dve godine radio u kompaniji UFG Kapital partners.

U aprilu 2010. godine imenovan je za direktora Savezne poreske službe.

U biografiji Mišustina piše da je oženjen, ima trojicu sinova, zanima se za sport i igra hokej, a član je Nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA iz Moskve.

Nakon što ga je Putin danas predložio za premijera, o njegovom imenovanju raspravljaće sutra ruska Duma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.