U trendu

Ko je Tereza Mej?

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, koju su Britanci već nazvali „nova čelična lejdi“, preuzela je vođstvo u trci za novog premijera Velike Britanije nakon prvog glasanja. Mej je osvojila 165 glasova poslanika konzervativaca dok je na drugom mestu državma sekretarka za energiju Andrea Lidsom sa 66 glasova.

Desničar Lijam Foks je prvi diskvalifovan kandidat za mesto premijera, pošto je osvojio svega 16 glasova.

Konzervativni poslanici zakazili su naredna glasanja za sutra a potom za naredni utorak, u kojima će eliminisati svakog kandidata sa najmanjim brojem glasova, sve dok se izbor ne svede na dva kandidata. Između preostala dva kandidata će odlučiti glasovi 150.000 članova Konzervativne partije širom Velike Britanije.  Pobednik ovog izbora će postati predsednik partije i premijer Velike Britanije a konačni rezultati će biti objavljeni 9. septembra.

Premijer u ostavci, Dejvid Kameron nije učestvovao u glasanju za izbor svog naslednika niti se očekuje da će podržati bilo kojeg kandidata.

Tereza Mej je u predreferendumskoj kampanji podržavala ostanak Velike Britanije dok je Lidsom bila za istupanje, prenosi AFP.

Ministarka Mej je u kampanji za izlazak, odnosno ostanak Velike Britanije u EU izjavila da Albanija, Srbija i Turska „imaju siromašne stanovnike, velike probleme sa organizovanim krminalom, korupcijom i ponekad i terorizmom“ i istakla da „Evropska unija mora da se zapita da li joj je zaista potrebno da se širi obzirom da nove članice stiču ista prava kao i ostali“ prenela je britanska štampa. Član je parlamenta od 1997, a na ministarskoj funkciji od 2010.

Posle neuspelih pokušaja da uđe u Donji dom britanskog parlamenta, Mejova je 1997.  na opštim izborima izabrana za poslanika u gradu Meidenhed, područje u kraljevskog grada Vindsor, nakon čega se zeklela na vernost Krunskom savetu njenog veličanstva 2002.

Pre nego je imenovana za ministarku unutrašnih poslova, bila je ministarka zadužena za jednakost polova 2010. a u junu ove godine je najavila i kandidaturu za mesto lidera Konzervativne partije i premijerku Velike Britanije.

Krajem juna, britanski ministar za rad i penzije Stiven Kreb je najavio kandidaturu za mesto odlazećeg Dejvida Kamerona na funkciji premijera Velike Britanije, objavio je „Skaj njuz“, a preneo Rojters.

Nameru da budu budući premijeri zvanično su krajem juna objavili i bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson i ministar pravde Majkl Gouv, ali su kasnije od toga odustali.

Jedan od lidera kampanje za izlazak Britanije Boris Džonson neočekivano je već 30. juna objavio da se neće kandidovati za mesto premijera i lidera stranke i ubrzo nakon povlačenja podržao kandidaturu državne skretarke Andree Lidsom za funkcije lidera Konzervativne stranke i novog premijera Britanije.

Lidsom (53), koja važi za drugog favorita u trci za naslednika premijera Dejvida Kamerona, takođe je odigrala zapaženu ulogu u kampanji za izlazak zemlje iz EU.

Vođa  kampanje za izlazak Britanije iz EU,  Majkl Gov, vodi kampanju u kojoj prioritet daje nacionalnoj zdravstvenoj zaštiti, obećanjem da će odvajati „dodatnik 100 miliona funti nedeljno za zdravstvo“ jer, prema njegovim rečim „Velika Britanija trenutno izdvaja 350 miliona funti nedeljno za Evropsku uniju, dok bi taj novac bio pametnije potrošen na zdravstvenu zaštitu Britanaca“.

Konačan izbor novog premijera Velike Britanije, na kome ostaje proces orvaranja člana 50 Lisabonskog sporazuma, koji se odnosi na okretanje procedure o razdruživanju, biće poznat 9. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.