U trendu

Ko su kandidati za prvog čoveka Evropske komisije?

BON – Narednih nedelja trebalo bi da bude donesena odluka o glavnim kandidatima poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu za predsednika Evropske komisije, a nemački Dojče vele predstavio je neke od potencijalnih kandidata.

Manfred Veber iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) spada u umereni deo te konzervativne partije, članice vladajuće koalicije, i naklonjen je Evropskoj uniji.

U Evropskom parlamentu je od 2004, a poslednje četiri godine je i predsednik najveće poslaničke grupe u tom parlamentu – Evropske narodne stranke (EPP), koja je poznata je po tome da konce vuče iz pozadine, navodi DW.

Ipak, ono što govori protiv Vebera jeste činjenica da je stranci Fides mađarskog premijera Viktora Orbana godinama pružao utočište u svojoj poslaničkoj grupi, a da se od aktuelne mađarske politike ogradio tek kada je objavio da bi želeo da bude glavni kandidat EPP na izborima za Evropski parlament.

Jedna od njegovih mana je i to što ne zna najbolje engleski jezik i što mu nedostaje iskustvo u radu sa bilo kakvom vladom.

Finac Aleksandar Štub drugi je potencijalni kandidat koji je počeo kao poslanik u EO, ali je preuzimao nekoliko ministarskih resora u Finskoj, a kratko je bio i premijer svoje zemlje.

On pripada liberalnom krilu svoje konzervativne stranke, a tečno govori engleski i francuski jezik.

Holanđanin Frans Timermans je dobro poznati kandidat i potpredsednik Evropske komisije , koji je suveren na političkom podijumu.

Kako piše DW, govori pet jezika i bez problema uspeva da zastupa svoje stavove u svakoj prilici, a u poslednje vreme istakao se borbom protiv manjka državno-pravnih standarda u zemljama poput Poljske.

Drugi kandidat socijaldemokrata u parlamentu Evropske unije je Slovak Maroš Šefčovič, koji od 2009. obavlja različite funkcije u Evropskoj komisiji.

Tom slovačkom političaru se kao plus broji bogato iskustvo po institucijama i solidno obavljanje svih dosadašnjih dužnosti, a ono što mu ne ide na ruku jeste manjak medijske harizme i sposobnosti da pridobije mase za svoje ideje.

Danska komesarka za tržišnu utakmicu MargreteVestager nezvanična je kandidatkinja liberala, koja je svojim stavovima za kratko vreme stekla status zvezde Evropske komisije.

DW piše da je Vestagerova kao žena, kao liberal, i kao kandidatkinja iz manje članice EU, u suštini idealno kadrovsko rešenja za šefa Evropske komisije.

Italijanski desničar Mateo Salvini je za desno-populističku nemačku Alternativu za Nemačku (AfD) „odgovarajući glavni kandidat“, međutim on još uvek razmišlja o toj ponudi.

Kako se navodi, Salvini svakodnevno vređa EU i njene institucije, a Italiju s funkcije ministra unutrašnjih poslova vodi linijom konfrontacije.

Ako se odluči za kandidaturu, kampanja će pre svega da mu posluži kao platforma za antievropsku propagandu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.