U trendu

Ko sve otvara vrata svoje kuće izbeglicama iz Sirije?

Izbeglicama iz Sirije vrata svoje kuće počinju da otvaraju svetski zvaničnici i poznate ličnosti.

Među prvima je muzičar Bob Geldof, a u humanom gestu su mu se, između ostalih, pridružili škotska prva ministarka Nikola Sturdžon, finski premijer Juha Sipila i urugvajski predsednik Hose Muhika.

I jedna od glavnih kandidatkinja za vođstvo u Laburističkoj partiji Ivet Kuper izrazila je spremnost da udomi sirijske izbeglice, u trenutku kada škotska vlada i Laburistička partija pojačavaju pritisak na britanskog premijera Dejvida Kamerona da pokaže velokodušnost pred talasom izbeglica, prenosi londonski „Gardijan“.

Premijerka Sturdžon je „Skaj njuzu“ rekla da bi bila „neizmerno srećna“ da primi izbeglicu iz Sirije, što znači da postoji mogućnost da dom neke izbeglice postane kuća iz 18. veka u Edinburgu koja služi kao zvanična rezidencija škotskog prvog ministra.

„Pretrpana sam porukama od ljudi sa svih strana Škotske koji kažu da bi lično bili srećni da privremeno, ili na duži rok ustupe svoj dom nekom ko je pobegao od rata u Siriji. I ja bih bila neizmerno srećna da to učinim kao deo većeg, šireg i organizovanog pristupa“, istakla je ona.

I Kuper i Sturdžon pridružile su se stavu muzičara i pobornika pružanja humanitarne pomoći Boba Geldofa, koji je u petak rekao da je „duboko posramljen“ odgovorom na izbegličku krizu i najavio da će primiti izbegličke porodice u svoje kuće u Londonu i Kentu.

Već sutradan je svoj dom u Kempeleu, 500 kilometara udaljenom od Helsinkija, na raspolaganje tražiocima azila stavio, od početka sledeće godine, i finski premijer Juha Sipila.

Hiljade Britanaca je ponudilo smeštaj u svojim kućama odgovarajući na izbegličku krizu, navodi „Gardijan“.

Pred naletom izbeglica sa Bliskog istoka bez presedana, papa Franja je juče pozvao sve katoličke i druge zajednice širom Evrope da slede primer Vatikana i prihvate izbegličke porodice.

Stotinak dece koja su ostala siročad u sirijskom građanskom ratu moglo bi da nađe utočište i u letnjoj rezidenciji urugvajskog predsednika Hosea Muhike, već od ovog meseca, a urugvajska vlada će biti odgovorna za sve troškove, preneli su svetski mediji.

Muhika je, inače, poznat kao „najsiromašniji predsednik u svetu“ koji nosi sandale, vozi „bubu“ i živi na farmi, u jednosobnoj kući, a veći deo svoje mesečne plate od 12.000 dolara daje u dobrotvorne svrhe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.