U trendu

Kocijančić: Napuštanje parlamenta suprotno vrednostima EU

TIRANA – Nakon odluke opozicionih albanskih poslanika o otkazivanju poslaničkih mandata, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je za albansku agenciju ATA ocenila da je to kontraproduktivno i suprotno reformskim naporima Albanije na putu ka EU, prenosi A1on.mk.

„Pravo građana da učestvuju u mirnim protestima je suštinski element i suštinska vrednost svake zrele demokratije i to mora da se garantuje. Ipak upotreba sile i izazivanje štete na javnim objektima, poput onoga što smo videli prošle subote u centru Tirane, nije prihvatljivo. Parlament predstavlja osnovu svake evropske demokratije, to je mesto gde treba da se diskutuje o reformama i razvoju, a ne da se bojkotuje“, izjavila je Kocijančić.

Ona je istakla da očekuje da se vlast i opozicija angažuju u konstruktivnu diskusiju u cilju prevazilaženje aktuelne političke situacije u zemlji.

Poslanik iz opozicije Demokratske partije Enkelejd Alibej upitao je „gde su bili ova gospođa i drugi 2014. godine, kada je zemlja bila pretvorena u oazu marihuane“.

On je istakao da se opozicija u Albaniji konsultovala sa strancima, ali da se pre svega konsultovala sa Albancima.

Osim 43 poslanika iz redova opozicine Demokratske partije, jednoglasnu odluku o otkazivanju poslaničkih mandata donelo je i 19 poslanika iz redova Socijalističkog pokreta za integraciju (LSI).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.