U trendu

Koga Merkelova želi na čelu desnog centra i Komisije EU?

BRISEL – Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je težnje Manfreda Vebera da postane vodeći kandidat Evropske narodne partije (EPP) na izborima za novi saziv Evropskog parlamenta iduće godine, ali on treba da savlada pozamašne prepreke da bi postao novi predsednik Evropske komisije.

Podrška Merkelove dovodi ovog 46-godišnjeg Bavarca, koji predvodi EPP u Evropskom parlamentu, u odličnu poziciju da postane glavni kandidat panevropske grupe desnog centra, 8. novembra na partijskom kongresu u Helsinkiju, navodi portal Politiko.

Nijedan političar EPP do sada nije izrazio nameru da se kandiduje, aki su finski premijer Aleksandar Stub i glavni pregovarač EU za Bregzit, Mišel Barnije, često pominjani kao potencijalni kandidati.

Prema sistemu „špicenkandidata“ (glavnog kandidata), panevropske grupe partija koje se kandiduju na izborima za EP biraju vodeće kandidate koji će voditi kampanju širom kontinenta.

Kasnije, jednog od tih kandidata – najverovatnije kandidata koga nominuje grupa sa najviše osvojenih mesta na izborima – trebalo bi potom da odabere Evropski savet za predsednika Komisije.

Međutim, lideri vlada EU odbili su da taj sistem bezuslovno podrže.

Iako je Merkelova dala blagoslov Veberu da postane „špicenkandidat“ EPP, navodi evropski portal pozivajući se na više konzervativnih zvaničnika, to ne znači da ga ona podržava i kao novog predsednika Komisije.

Nemačka kancelarka ima dvosmislen stav u pogledu procesa vezanog za „špicenkadidata“ i njena strategija u odabiru Vebera jeste da opcije ostanu otvorene, navode neimenovani zvaničnici iz njene stranke.

Veber je, inače, visoki zvaničnik Hrišćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske partije CDU Angele Merkel.

Pristalice ga opisuju ga kao mladog, popularnog u partiji, i nekoga ko uživa pozitivan imidž kao graditelj koalicije.

Dajući mu zeleno svetlo, Merkelova izbegava potencijalni sukob sa CSU uoči oktobarskih državnih izbora u Bavarskoj, a sebi daje više vremena – možda dok se ne završe izbori EU u maju – da donese konačnu odluku o predsedniku Komisije, zaključuje Politiko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.