U trendu

Kolektiv protiv islamofobije: Neophodna borba protiv mržnje i rasizma

BRISEL – Kolektiv protiv islamofobije u Evropi (ČIE ) je u 2022. godini identifikovao 527 islamofobičnih postupaka, od kojih se 81 odsto odnosi na žene. Ova neprofitna organizacija precizira da je 501 od 527 prijava zabeleženo u Francuskoj.

Ova dela su različite prirode, kao diskriminacija, provokacije i izazivanje mržnje, uvrede, moralno uznemiravanje, klevete, a zabeleženi su i fizički napadi. Kolektiv naglašava da “borba protiv „radikalizacije“ nastavlja da stvara, neguje i jača stigmatizaciju muslimana širom Evrope, stvarajući klimu sumnje koja dozvoljava stalne napade na njihova osnovna prava i slobode” i jeste “izvor ozbiljnih kršenja ljudskih prava”.

Kako piše u izveštaju, stalne sumnje nad muslimanskim zajednicama i pojedincima stvaraju psihološke posledice, a borba protiv radikalizacije i dalje je usmerena na veoma mlade pojedince, adolescente, decu, pri čemu se uticaj na njihovo mentalno zdravlje u velikoj meri zanemaruje.

Kolektiv daje nekoliko preporuka Evropskoj uniji. Po njima, odgovornost Evropske komisije i svih država članica je da uzmu u obzir strukturnu dimenziju islamofobije i postupaju u skladu sa tim.

Zaključci o rasizmu i antisemitizmu, koje je Savet Evropske unije usvojio 4. marta 2022. godine pod francuskim predsedavanjem Unije, ne pominju strukturalni ili institucionalni rasizam. Napominje se da je Evropska komisija odbila zahtev za imenovanje koordinatora za antimuslimansku mržnju, dok je imenovala koordinatora na antisemitizam.

U svom godišnjem izveštaju, Kolektiv ističe uspon krajnje desnice u 2022. godini i ukazuje na neophodnost za borbu protiv mržnje i rasizma krajnje desnice.

“S obzirom na obim pretnje od ekstremne desnice na integritet muslimana i muslimanki u Evropi, hitno je dati visok stepen prioriteta u borbi protiv svih oblika rasističkog i islamofobskog izražavanja čiji je izvor esktremna desnica”, ističe izveštaj.

Kolektiv protiv islamofobije osnovan je u Belgiji u novembru 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.