U trendu

Koliko je nemačka tajna služba vezana za tajne službe SAD?

Američki predsednik Donald Tramp prosledio je Rusiji dokumenta jedne strane tajne službe, navodi „Dojče vele“ (DW) i postavlja pitanja da li je to razlog da se i Nemačka zabrine i koliko je nemačka tajna služba BND vezana za tajne službe SAD.

DW navodi da je afera u vezi sa Trampom i tajnim službama izazvala uznemirenje i u Nemačkoj. Poslanici u Bundestagu bi tako želeli da znaju koliko su tajni izvori još uvek bezbedni, ako se uzme u obzir da američki predsednik dokumenta od poverenja jedne strane tajne službe tako olako prosleđuje trećoj strani.

Prema medijskim napisima, Tramp bi želeo da osujeti istragu koju FBI vodi o njegovim kontaktima s Moskvom i zbog toga je prosledio tajna dokumenta jedne strane tajne službe ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

DW navodi da je to učinio očigledno bez prethodnih konsultacija s izraelskom tajnom službom, koja je, takođe ako je suditi prema medijskim informacijama, time bila direktno pogođena.

„Da li tako i informacije nemačke tajne službe BND prelaze preko pulta u Vašingtonu? I odlaze u ruke sumnjivim partnerima?“, pita se DW.

Političar namačkih Zelenih Hans-Kristijan Štrebele, član parlamentarnog Odbora za kontrolu nemačke tajne službe, oštro je kritikovao američkog predsednika. On je za radio „Dojčlandfunk“ izjavio da Tramp „gazi nogama po poverljivim izvorima stranih tajnih službi, ne poštuje etablirana pravila i zbog toga bi trebalo da snosi posledice“.

DW navodi da je Štrebele pri tom mislio na vladu Nemačke. Navodi se da vlada u Berlinu pak, prema sopstvenoj izjavi, ne vidi da postoji akutan razlog za akciju. A na direktno pitanje novinara da li su time pogođene i tajne informacije nemačkih službi, portparol vlade Štefan Zajbert nije odgovorio. Samo je rekao da u ovom konkretnom slučaju jedino parlamentarni Odbor za kontrolu tajne službe ima pravo da o tome sazna više.

Zajbert je izjavio da je, bez obzira na aktuelne optužbe na račun američkog predsednika, u nemačkom interesu da i dalje deli saznanja tajnih službi s partnerskim zemljama kao što su SAD.

„Dobra saradnja tajnih službi značajan je preduslov da efikasno vodimo borbu protiv međunarodnog terorizma“, naveo je Zajbert.

Navodi se da je dobar poznavalac rada tajnih službi Florijan Pajl, u izjavi za nemački javni servis ARD, samo ojačao te argumente.

„Kada je reč o dobijanju informacija, nemački BND se još uvek, naročito u tehničkoj oblasti, snažno oslanja na američke tajne službe“, kazao je Pajl i dodao da se zbog toga konfrontacija u ovom slučaju isključuje.

On navodi da bi to doduše u pojedinačnim slučajevima moglo da znači da bi ubuduće veoma poverljive informacije prvo mogle da budu zadržane, ali to ne bi ništa promenilo u generalnoj razmeni podataka između američkih i nemačkih tajnih službi.

„Zbog toga su veze sa Amerikom više nego važne, posebno zato što BND ima skromne resurse“, naveo je on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike