U trendu

Koliko je „teška“ Trampova administracija?

Dok se Donald Tramp u kampanji predstavljao kao zaštitnik „zaboravljenih ljudi“ i u Belu kuću ulazi na krilima podrške pre svega belačke radničke klase, sve je očiglednije da će u novu američku administraciju činiti milioneri i milijarderi.

Pored samog Trampa, čije bogatstvo vredi više od 10 milijardi dolara,

poznato je da će nova ministarka prosvete biti Betsi DeVos, milijarderka i filantrop iz Mičigena koja vodi Američku federaciju za decu i čije je bogatstvo procenjeno na 5,1 milijardu dolara.

Mediji su preneli da Tramp razmišlja o angažovanju naftnog mogula Herolda Hema sa bogatstvom od 15,3 milijardi dolara, investitora Vilbura Rosa čija je imovina vredna 2,9 milijardi dolara, investitora Mita Romnija čije se bogatstvo procenjuje na 250 miliona dolara, piše evropski portal Politiko.

Politiko pominje i bankara Stiva Manuhina čije bogatstvo vredi 46 miliona dolara, kao i advokata Rudija Đulijanija čije se bogatstvo procenjuje na više desetina miliona dolara.

Takođe, Trampov verovatni zamenik ministra trgovine Tod Rikets dolazi iz porodice milijardera koja je vlasnik bejzbol kluba Čikago kabs.

Čak i penzionisani neurohirurg Ben Karson kome je ponuđeno mesto ministra stambene izgradnje i urbanog razvoja, ima bogatstvo u vrednosti od 26 miliona.

Za savetnika Bele kuće Stiva Benona se navodi da je verovatno zaradio milione od učešća u šou programu „Sajnfeld“.

Ni potencijalni ministar rada nije „nesposoban“, navodi Politiko uz napomenu da je zaradio više od 4,4 miliona dolara 2012. godine kao direktor kompanije u čijem vlasništvu su lanci restorana Hardis i Karls.

Kako se dodaje, prosečan prihod domaćinstva u SAD je oko 55.000 dolara.

Sve zajedno, Trampov kabinet i administracija mogli bi da budu „teški“ 35 milijardi dolara, što je enormna koncentracija bogatstva na jednom mestu koja bi bila bez presedana u američkoj istoriji, zaključuje Politiko.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike