U trendu

Kolona: Ukrajini pomoći odmah; Borelj: Čestitam na produženju sporazuma o žitu

MOSKVA/KIJEV – FRANCUSKA ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona izjavila je danas da Ukrajini „mora da se pomogne odmah“. Ona je to rekla nakon sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije na kojem se razgovaralo o snabdevanju Kijeva oružjem, kako bi nastavio borbu protiv Rusije.

Na sastanku u Briselu je ranije visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da se nada dogovoru o zajedničkoj nabavci municije za Ukrajinu, prenosi Rojters.

RUSKA VOJSKA odbila je napad ukrajinskih snaga na njihove položaje u Kupjanskoj oblasti, izjavio je danas pukovnik Sergej Zibinski.

„U oblasti Kupjanska, artiljerija grupe armija Zapad osujetila je pokušaj neprijatelja da napadne položaje naših trupa u oblasti Grjanikovke. Neprijatelj je bio prinuđen da se povuče na ranije zauzete položaje“, rekao je Zibinski.

On je dodao da je posada prenosnog protivvazdušnog raketnog sistema „Verba“ uništila jednu bespilotnu letelicu ‘Leleka-100″.

„U zoni odbrane 1. tenkovske armije njene jedinice su uočile i eliminisale diverzantsko-izviđačku grupu 92. odvojene mehanizovane brigade u rejonu Stelmahovke i poremetile tri rotacije ukrajinskih snaga na liniji fronta kod Kotljarovke i Stelmahovke“, naveo je Zibinski.

SELO PUTILOVKA u Kijevskom ogkrugu Donjecka ostalo je bez struje danas nakon granatiranja ukrajsnikih snaga, rekao je načelnik te oblasti Aleksij Kulemzin.

„Kao rezultat granatiranja iz Kijevskog okruga, oštećen je električni stub. Prema rečima lokalnog stanovništva, Putilovka je bez struje“, rekao je on, prenosi RIA novosti.

On je dodao da je kao rezultat granatiranja još 13 trafostanica van funkcije, a 1.925 pretplatnika je ostalo bez struje.

NAPREDOVANJE TUSKIH TRUPA u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i potiskivanje ukrajinskih snaga dovode do toga da je Kijev prinuđen da svoju artiljeriju iz koje, kako se navodi, puca na civile, premesti na druge položaje, rekao je danas poslanik republičkog parlamenta Andrej Baevski.

Kako navodi RIA, ukrajinska artiljerija je je tokom vikenda ispalila ukupno 144 municije velikog kalibra na naselja samoproglašene DNR, kada su granatirani Petrovski i Kirovski okrug Donjecka, i kada je pogođen stambeni blok i pet osoba povređeno.

VISOKI PREDSTVNIK za spoljnu politiku EU Žozep Borelj danas je izjavio da se nada da će nedavno produženi sporazum o izvozu žita Crnim morem biti efikasno sproveden.

„Čestitamo UN i Turskoj na produženju, njihovim diplomatskim naporima. Nadajmo se da će sve biti sproveden efikasno i bez odlaganja, jer će se u suprotnom posledice računati u izgubljenim ljudskim životima“, rekao je Borel pre početka sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, dalja pozicija Rusije biće određena u zavisnosti od stvarnog napretka u normalizaciji ruskog izvoza, uključujući bankarska plaćanja, transportnu logistiku, osiguranje, odmrzavanje finansijskih aktivnosti i snabdevanje amonijakom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.