U trendu

Kolorado: Uhapšen muškarac zbog vandalizma u džamiji

Istražitelji u Koloradu uhapsili su muškarca koji je osumnjičen da je ubacio „biblijski tekst“ u džamiju u Fort Kolinsu nakon što je razbio prozore i staklena vrata Islamskog centra i isprevrtao nameštaj koji se unutra nalazio, saopštila je policija.

Uhapšeni Džozef Hiakinto (35) stavljen je u pritvor i optužen za narušavanje tuđeg poseda i zločin zasnovan na predrasudama nad Islamskim centrom u Fort Kolinsu u nedelju, saopštila je policija u tom gradu koji se nalazi oko 90 kilometara severno od Denvera, prenosi danas Rojters.

Načelnik gradske policije Džon Hato rekao je da je taj incident ostavio „duboke posledice“ na muslimansku zajednicu u Fort Kolinsu.

„Nećemo tolerisati aktove mržnje u našoj zajednici i nadam se da ovo hapšenje jasno i glasno šalje tu poruku. Iako šteta naneta zgradi može biti otklonjena, ovaj incident je izazvao duboke i bolne posledice koje neće tek tako nestati“, rekao je Hato.

Na snimku bezbednosnih kamera vidi se kako muškarac nogom udara u spoljna vrata centra u nedelju oko četiri sata posle ponoći po lokalnom vremenu, nakon čega je unutra prevrtao klupe i lomio prozore, a na kraju je ubacio biblijski tekst unutra, navodi policija.

Savet za američko-islamske odnose (CAIR) sa sedištem u Vašingtonu pozvao je na pokretanje federalne istrage o zločinu iz mržnje o ovom incidentu.

CAIR je naveo da je dokumentovao 34 slučaja vandalizovanja džamija u najmanje 12 država od početka godine, upozorivši da su ti napadi „deo porasta antimuslimanskih incidenata bez presedana širom SAD koji su počeli tokom nedavne predsedničke kampanje, a ubrzali se posle izvora održanih 8. novembra“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.