U trendu

Kolumbija i Velika Britanija potpisuju novi energetski sporazum

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos i britanska premijerka Tereza Mej najavili su danas potpisivanje novog naftnog i gasnog partnerstva dve zemlje.

Huan Manuel Santos, koji je prošlog meseca osvojio Nobelovu nagradu za mir zbog napora da se okonča gradjanski rat u Kolumbiji, razgovarao je drugog dana svoje trodnevne posete Velikoj Britaniji s premijerkom Terezom Mej o ekonomskoj saradnji.

Mejova je naglasila posle sastanka da je Kolumbija medju najvažnijim britanskim partnerima u Latinskoj Americi.

Britanska premijerka je iskoristila prvu posetu kolumbijskog predsednika Londonu da ponovo ukaže na britanske spoljnopolitičke prioritete, u trenutku dok se ta zemlja sprema za izlazak iz Evropske unije.

Ona je navela da je rešena da Britanija treba da postane globalni lider u slobodnoj trgovini, navodeći da to znači unapredjivanje trgovine sa ekonomijama koje beleže brz rast, kao što je to kolumbijska.

Najavljeni energetski sporazum obezbediće da dve zemlje dele informacije u oblastima kao što su regulacija, snabdevanje i obuka.

Tereza Mej je takodje najavila sporazum o porezu s Kolumbijom, kao i milion funti investicija u zdravstvenu zaštitu i obnovljivu energiju u ruralnim sredinama.

Kako je navela, Britanija će nastaviti da podržava napore Kolumbije za postizanje dugotrajnog mirovnog sporazuma s komunističkim pobunjenicima.

Predsednik Santos i njegova supruga Marija Klemencija Rodriges večerali su u utorak s britanskom kraljicom Elizabetom Drugom u Bakingemskoj palati.

Kolumbijski predsednik posetiće sutra Severnu Irsku, gde je višedecenijski gradjanski rat okončan političkim pregovorima 1990-ih godina.

Santos je osvojio Nobelovu nagradu za mir zbog napora da postigne sporazum sa gerilskim pobunjenicima Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) i tako okonča gradjanski rat u kojem je poginulo više od 200.000 ljudi. Kolumbijci su odbacili sporazum na referendumu u oktobru. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.